ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

9 Μαΐου – Άγιος Χριστόφορος: Ποιος ήταν ο Μεγαλομάρτυρας και γιατί απεικονίζεται ως Κυνοκέφαλος;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Χριστόφορος κατέχει μια ξεχωριστή θέση ως προστάτης της γεωργικής παραγωγής. Ιδίως των σιτηρών και των αμπελιών, από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες, με έμφαση στο χαλάζι.

Στη σύγχρονη εποχή, η λαογραφική του υπόσταση επεκτάθηκε, καθιστώντας τον προστάτη των οδηγών, των ταξιδιωτών και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού. Επιπλέον, τιμάται ως ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της εικονογραφίας του Αγίου Χριστοφόρου είναι η συχνή απεικόνισή του ως κυνοκέφαλου. Μια αναπαράσταση που πιθανώς συνδέεται με το μυθικό έθνος των Σκυλοκεφάλων. Αυτή η μορφή συναντάται σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και μικρογραφίες χειρογράφων. Κυρίως κατά την περίοδο της ύστερης Τουρκοκρατίας (17ο-18ο αιώνα) σε λαϊκές επαρχιακές τέχνες. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξυγγόπουλο, δεν υπάρχουν βυζαντινές απεικονίσεις του Αγίου με κυνοκέφαλη μορφή.

Κυνοκέφαλη εμφάνιση

Το Συναξάρι του Αγίου αναφέρεται σε «τερατώδη και παράδοξα» λόγια σχετικά με τον Άγιο. Υπονοώντας την κυνοπρόσωπη καταγωγή του από μια χώρα ανθρωποφάγων. Και μια μεταγενέστερη μεταμόρφωσή του μετά την πίστη του στον Χριστό. Ωστόσο, η εκκλησιαστική συνείδηση απέρριψε αυτή τη λαϊκή παράδοση. Ερμηνεύοντας την πιθανή κυνοκέφαλη εμφάνιση ως συμβολική αναφορά στην εθνική, άγρια και φοβερή του φύση πριν τον εκχριστιανισμό.

Ωστόσο ένας κώδικας του 11ου αιώνα αναφέρει ότι ο Χριστόφορος καταγόταν «εκ του γένους των κυνοκεφάλων, γης δε των ανθρωποφάγων», περιγράφοντάς τον ως «ανήρ νεανίας, φοβερός τω είδει, και υπερμεγέθης τω σώματι και τω πάχει· οι δε οφθαλμοί αυτού ως αστήρ ο πρωί ανατέλλων, και οι οδόντες αυτού ως συάγρου εξέχοντες». Από αυτά τα κείμενα προκύπτει μια παράδοση για την καταγωγή του Αγίου από τη χώρα των Κυνοκεφάλων, χωρίς όμως να τονίζεται ότι ο ίδιος ήταν κυνοκέφαλος.

Επίσης η ερμηνεία της κυνοκέφαλης απεικόνισης έχει απασχολήσει τους ερευνητές, οι οποίοι την συνδέουν με τον αιγυπτιακό θεό Άνουβι, αν και η σύνδεση με τις μεταγενέστερες εικόνες παραμένει ασαφής. Γενικά, η απεικόνιση του Αγίου ως σκύλου θεωρείται μια λαϊκή, ανατολική εκδοχή της μορφής του.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Γιατί κάποιοι δεν μπορούν να σταματήσουν να κρίνουν τους άλλους- Τι τους συμβαίνει;(βίντεο)

Συχνά παρατηρούμε ανθρώπους, ίσως και τον ίδιο μας τον εαυτό κάποιες φορές, να καταφεύγουν εύκολα…

20 λεπτά ago

Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική Οδό προς Μαρκόπουλο- Τι συνέβη

Έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την ώρα (Πέμπτη 8 Μαΐου, 13:41) στην Αττική Οδό. Στο…

48 λεπτά ago

Συναγερμός για την Revolut: Αυξάνονται οι καταγγελίες για απάτες και κενά ασφαλείας

Η ψηφιακή τράπεζα Revolut, με εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και εντυπωσιακή ανάπτυξη εσόδων, βρίσκεται στο επίκεντρο…

59 λεπτά ago

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Αίρεται η ασυλία του Πολάκη και της Ακρίτα

Αίρεται η ασυλία του Πολάκη και της Ακρίτα με τις εξελίξεις να βάζουν «φωτιά» στο…

2 ώρες ago

Ο Στέφανος Κασσελάκης ένοχος για το πόθεν έσχες – Η ποινή που του επιβλήθηκε

Ο Στέφανος Κασσελάκης κρίθηκε ένοχος για το πόθεν έσχες... Ποιά είναι η ποινή που του…

2 ώρες ago

Σοκάρει ο Ηλίας Ανδρέου: Αυτός ήταν ο κατώτατος μισθός του ως ηθοποιός

Ο Ηλίας Ανδρέου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή podcast «Winter@LIKE» του like.com.cy, με τον Χαράλαμπο Χειμώνα.…

2 ώρες ago