Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο
80 ml ελαιόλαδο
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό
20 κόκκοι μαύρου πιπεριού
Τριμμένο κακουλέ θα βρούμε σίγουρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα. Θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστο, όσο χωράει στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού.) – προαιρετικά
3 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη και ξεπλυμένη
8 λιαστές ντομάτες, από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βάζουμε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το πιπέρι, τα κεδροκούκουτσα, το καρδάμωμο, το κρασί και 20 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει, αλλά όχι τελείως· ιδανικά, θα πρέπει να «κρατάει» στο δόντι.
Βήμα 3
Δοκιμάζουμε και, αν μας αρέσει πιο πολύ μαγειρεμένο, συνεχίζουμε λίγα λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το υγρό σε ένα σκεύος. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το υγρό και βράζουμε μέχρι να μειωθεί και να γίνει όσο πηχτό μας αρέσει.
Βήμα 4
Αν το υγρό της κατσαρόλας είναι πάρα πολύ, μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα στην άκρη ώστε με την προσθήκη κρασιού και μυρωδικών της αρεσκείας μας να φτιάξουμε κι ένα χταποδοπίλαφο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τις λεπτές άκρες από το χταπόδι μας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βήμα 5
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε για 2 – 3 ώρες. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τον άνηθο και πιπέρι.
Βήμα 6
Ανακατεύουμε απαλά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Το ξίδι είναι προαιρετικό, γιατί το κρασί έχει δώσει αρκετή οξύτητα.
Χορηγούμενο