Είναι η… θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur, με τη μόνη διαφορά ότι έχει ένα αυγό στην κορυφή της. Αχτύπητο brunch και σνακ
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μουστάρδα
300 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
πιπέρι
αλάτι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τα τοστ
8 φέτες ψωμί για τοστ
40 γρ. βούτυρο
θυμάρι
πιπέρι
200 γρ. γκούντα, τριμμένη
4 φέτες ζαμπόν
4 αβγά, ποσέ ή τηγανητά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Baby ρόκα
Ντοματίνια κομμένα στη μέση
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Για τη μπεσαμέλ βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Βήμα 3
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
Βήμα 4
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Βήμα 5
Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
Βήμα 6
Για τα τοστ ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Βήμα 7
Βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε ταψί, αλείφουμε με λίγο βούτυρο τις εξωτερικές πλευρές και με λίγη μουστάρδα τις εσωτερικές, μετά βάζουμε 2 φέτες ζαμπόν σε κάθε ψωμί. Κάνουμε λεπτή στρώση με Λίγη από την μπεσαμέλ μας πάνω στο ζαμπόν και και το περισσότερο από το τριμμένο μας τυρί κρατώντας μόνο λίγο.
Βήμα 8
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού και τις αλείφουμε λίγο βούτυρο στην εξωτερική τους επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά, μετά τα βγάζουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 9
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά και να κάνει κρούστα.
Βήμα 10
Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής baby ρόκα και ντοματίνια κομμένα στη μέση. ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
Τέλος προσθέτουμε τα αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά Από ένα σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.
Από τον Σεφ Στέλιο Χατζηνικολάου
Χορηγούμενο