Αν νομίζεται πως τα γεμιστά φτιάχνονται μόνο με ρύζι, κιμά, κους κους ή κινόα κάνετε λάθος.
Εμείς ψάξαμε και σας βρήκαμε πρωτότυπες συνταγές για γέμιση.
Γεμιστά κολοκυθάκια με κοτόπουλο
Υλικά για τα γεμιστά κολοκυθάκια
● 8 Κολοκύθια μεγάλα
● 4 Φιλέτα στήθος κοτόπουλο
● 60 γρ. Ελαιόλαδο
● 1/2 ματσάκι Φρέσκο μαϊντανό
● 1 Ξερό κρεμμύδι λευκό, μικρό
● 1 Πιπεριά Φλωρίνης μικρή
● 50 γρ. Ελιές ροδέλες
● 1 Ντομάτα μικρή
● 1 Σκελίδα σκόρδο
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το αυγολέμονο
● 2 Αυγά
● 2 Λεμόνια (χυμό)
● 1/2 ματσάκι Φρέσκο άνηθο
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα γεμιστά κολοκυθάκια
● Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, σε δυνατή φωτιά.
● Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα φιλέτα κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
● Κρατάμε 3 κούπες νερό από το νερό που βράσαμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη σε μια μικρή κατσαρόλα.
● Με 2 πιρούνια ξεψαχνίζουμε τα κοτόπουλα.
● Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση, κάθετα και αφαιρούμε τη σάρκα.
● Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
● Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, τη σάρκα από τα κολοκύθια, την πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τις ελιές, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 4 λεπτά να μαλακώσουν.
● Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας λαμαρίνας φούρνου 43×30 εκ. .
● Μοιράζουμε τη γέμιση στα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε ίσες αποστάσεις.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 25 λεπτά.
● Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
● Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, να αφρατέψουν.
● Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας.
● Προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά το νερό που βράσαμε το κοτόπουλο, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
● Προσθέτουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κοχλάσει και ανακατεύουμε συνεχώς.
● Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε επάνω από τα γεμιστά κολοκύθια.
● Σερβίρουμε.
Γεμιστές πιπεριές με κόκκινες φακές
Υλικά για τις φακές
• 100 γρ. Φακές κόκκινες
• 1 Φύλλο δάφνης
Για τα γεμιστά
• 8 Πιπεριές πολύχρωμες,, μέτριες
• 2 Ξερό κρεμμύδι, μεσαίο
• 2 Σκελίδες σκόρδο
• 2 Κολοκυθάκια μεσαία
• 2 Καρότα
• 10 κ.σ. Ελαιόλαδο
• 2 Ντομάτες μεσαίες, ώριμες
• 150 γρ. Ντομάτα κονκασέ
• 1 Φλιτζάνι πλιγούρι
• 200 γρ. Τυρί φέτα
• 1/2 ματσάκι Φρέσκος μαϊντανός
• 1/4 ματσάκι Φρέσκο άνηθο
• 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
• 1 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
• Για τις φακές
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις φακές, προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη για τη συνέχεια.
Για τα γεμιστά
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε, μαζί με τα καρότα, σε μικρούς κύβους μέχρι 1/2 εκ.
• Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά.
• Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
• Σε ένα μπολ τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα στο τηγάνι και κρατάμε την υπόλοιπη για τη συνέχεια.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το πλιγούρι, τις φακές, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε μέτρια φωτιά.
• Σβήνουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και το θυμάρι ψιλοκομμένα, τη μισή ποσότητα φέτας, σπασμένη σε μικρά κομμάτια, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Πλένουμε με νερό τις πιπεριές εξωτερικά, τις στραγγίζουμε, κόβουμε μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, ώστε να τις ανοίξουμε και αφαιρούμε τα σπόρια.
• Κρατάμε τις φέτες με το κοτσάνι στην άκρη, για να τις χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκια στη συνέχεια.
• Σε ένα ταψί 30×40 εκ. μεταφέρουμε τις πιπεριές με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω, τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγο αλάτι και τις γεμίζουμε ισόποσα, κατά τα 3/4 με το μείγμα από το πλιγούρι.
• Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα φέτας που έχουμε κρατήσει, σπασμένη με τα χέρια σε μικρά κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
• Προσθέτουμε απλωμένη στη βάση του ταψιού την τριμμένη ντομάτα που έχουμε κρατήσει.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για περίπου 30 λεπτά.
• Σερβίρουμε.
Mανιτάρια Γεμιστά με κινόα και καλαμπόκι
Υλικά για τα μανιτάρια
· 500 γρ. κινόα
· 80 γρ. καλαμπόκι
· 8 μεγάλα μανιτάρια Portobello
· 6 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 μεσαίο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
· 3 σκελίδες σκόρδο
· 1 κόκκινη πιπεριά
· 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
· 1½ κ.γ. κίμινο σε σκόνη
· 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
· ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
· 50 γρ. κατσικίσιο τυρί
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη μούς αβοκάντο
· 100 γρ. γιαούρτι 5%
· 1 σκελίδα σκόρδο
· ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
· 90 γρ. αβοκάντο
· 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
· Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
· Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μανιτάρια με ένα στεγνό απορροφητικό χαρτί, τα γυρίζουμε ανάποδα και αφαιρούμε τα βράγχια από το εσωτερικό τους με ένα μεγάλο κουτάλι, για να δημιουργήσουμε μια θήκη για την γέμιση.
· Αλείφουμε με τα 2/3 από το ελαιόλαδο τα μανιτάρια εξωτερικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μεταφέρουμε σε μεσαίο ταψί (25*30) και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
· Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι.
· Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2’.
· Κόβουμε την πιπεριά σε μικρούς κύβους και τη σοτάρουμε στο τηγάνι για 2’.
· Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη κινόα, τα μπαχαρικά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε για 1’ στη φωτιά και αποσύρουμε.
· Τρίβουμε σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας το κατσικίσιο τυρί μέσα στο τηγάνι, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το φρέσκο κόλιανδρο, το καλαμπόκι αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
· Μοιράζουμε το μείγμα με την κινόα ισόποσα, στις θήκες που έχουμε κάνει στα μανιτάρια.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 10’ με 12’.
Εκτέλεση για τη μους αβοκάντο
· Προσθέτουμε στο κάδο του μπλέντερ τα υλικά για τη μούς και τα ανακατεύουμε για 1’, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
· Σερβίρουμε τα γεμιστά μανιτάρια με τη μους από το αβοκάντο.
Χορηγούμενο