Η γαλοπούλα έχει μια ξεχωριστή θέση στο γιορτινό τραπέζι, ειδικά για όσους αποφεύγουν το χοιρινό ή το αρνί.
Σε αντίθεση με άλλα κρέατα, η γαλοπούλα θέλει σωστό ψήσιμο προκειμένου να μη στεγνώσει και να παραμείνει ζουμερή.
Το κόλπο για να ψηθεί σωστά η γαλοπούλα
Μια νύχτα σε άλμη θα κάνει την γαλοπούλα σας ζουμερή και γευστική. Η αναλογία για μια μέτρια γαλοπούλα είναι 10% αλάτι σε 1 λίτρο νερό. Η αντικατάσταση μέρους του αλατιού με ζάχαρη και η προσθήκη αρωματικών μπαχαρικών είναι προαιρετική.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Βρετανό σεφ Tommy Banks, ο καλύτερος τρόπος για να μη στεγνώσει η γαλοπούλα στο ψήσιμο είναι να μαγειρέψετε το στήθος και τους μηρούς χωριστά.
Κι αυτό γιατί το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος σε σχέση με το στήθος.
«Μόλις είναι έτοιμο το στήθος, κόψτε τα πόδια και τοποθετήστε τα στον φούρνο μέχρι να ψηθούν καλά. Με τον τρόπο αυτό έχετε μια καλοψημένη γαλοπούλα και μάλιστα χωρίς να σφίξει το στήθος», εξηγεί ο Tommy Banks.
Extra συμβουλές για το ψήσιμο της γαλοπούλας
Επιλέξτε το σωστό μέγεθος γαλοπούλας. Αγοράστε περίπου 500 γραμμάρια γαλοπούλας ανά άτομο.
Προσαρμόστε τον χρόνο μαγειρέματος με βάση το μέγεθος της γαλοπούλας. Μια γαλοπούλα 5 1/2 – 6 κιλά χρειάζεται 3 με 4 ώρες στο φούρνο. Αν είναι 3 1/2 kg θα χρειαστεί πιθανώς μόνο 2 ώρες 45 λεπτά.
Η γαλοπούλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπει στον φούρνο. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαγείρεμα.
Ξεκινήστε με έναν πολύ ζεστό φούρνο και στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία για να μην καεί.
Χρησιμοποιήστε αρκετό βούτυρο . Είναι το κλειδί για τραγανή, γευστική, χρυσαφένια πέτσα.
Αφήστε τη γαλοπούλα σας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την κόψετε. Επίσης μη την σκεπάζετε εξ ολοκλήρου με αλουμινόχαρτο γιατί θα μαλακώσει η πέτσα και δεν θα είναι τραγανή.
Χορηγούμενο