Με περισσότερους από 9.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς θα κάνει ποδαρικό η νέα χρονιά, ενώ κατά τη διάρκειά της αναμένεται να ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πολλοί ακόμη, είτε καινούριοι, είτε μεταφερόμενοι λόγω των εκατοντάδων αναστολών που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν ιδιωτικά και επαγγελματικά ακίνητα περιλαμβάνονται αρκετά ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών και εταιρειών που μεσουράνησαν κατά το παρελθόν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι οικογένειες Λιβάνη, Λαϊνόπουλου, Τσαντίλη, Βεντούρη, Αγούδημου κ.ά. θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν στο σφυρί. Το ίδιο και ο Πάνος Καμμένος για μέρος του κτιρίου των επιχειρήσεών του επί της λεωφόρου Συγγρού. Υπάρχουν όμως και οι ανοιχτοί ακόμη λογαριασμοί που έχουν περάσει στην Ιστορία, όπως του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, τα εταιρικά τέκνα του οποίου εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών.
Επίσης, ξεχωρίζουν ορισμένα ακίνητα που έχουν γράψει τη δική τους μακρά ή πιο σύντομη αλλά περιπετειώδη διαδρομή.
Το ακριβότερο ακίνητο
Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει το ακριβότερο ακίνητο της μέχρι τώρα λίστας των ηλεκτρονικών σφυριών για το 2024. Πρόκειται για το μεγάλο κτίριο επί της λεωφόρου Συγγρού στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το 4 αστέρων ξενοδοχείο «Athenaeum Palace & Luxury Suites».
Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στα 15,57 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ακίνητο στον αριθμό 123 της λεωφόρου Συγγρού, με εμβαδόν 10.700 τ.μ., ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλαθάκη, φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2018, το «Athenaeum Palace & Luxury Suites», με δυναμικότητα 109 δωματίων, εκ των οποίων τα 37 ήταν σουίτες.
Παρά το φιλόδοξο ξεκίνημά του το εν λόγω ξενοδοχείο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 ξέσπασε μια μυστηριώδης πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του, να τραυματιστούν σοβαρά τρία άτομα και να κινδυνεύσουν δεκάδες άλλα.
Μετά τον εμπρησμό, όπως αποδείχθηκε, το ακίνητο παρέμεινε κλειστό και τώρα οδηγείται σε πλειστηριασμό που στρέφεται κατά του Γεωργίου-Αλέξανδρου Καλαθάκη, κατοίκου Γενεύης. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 500.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής οφειλής.
Το «σφυρί» αφορά οικόπεδο έκτασης 1.550,90 τ.μ. στη θέση Μολυβά ή Μάλαμα ή Αγιος Σώστης στη λεωφόρο Συγγρού, καθώς και το παραπάνω ακίνητο, το οποίο βαρύνεται με προσημειώσεις και αναγκαστικές κατασχέσεις για αρκετά εκατομμύρια, με τελευταία αυτήν της Παγκρήτιας Τράπεζας που έγινε στις 25 Ιουλίου.
Η ιστορική έδρα των εκδόσεων Λιβάνη
Τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια ο εκδοτικός όμιλος της οικογένειας Λιβάνη οδηγούν σε πλειστηριασμό την ιστορική έδρα της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για το εμβληματικό ακίνητο στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Σόλωνος που αποτελεί επί δεκαετίες όχι μόνο την έδρα της επιχείρησης, αλλά και έναν χώρο πολιτικών διεργασιών, ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, όσο βρισκόταν στη ζωή ο ιδρυτής της Αντώνης Λιβάνης, εξ απορρήτων συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει μέσω έξι πλειστηριασμών με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς στις 11 Απριλίου, εκτός αν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή τους, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στο 1,96 εκατ. ευρώ. Οι πλειστηριασμοί στρέφονται κατά της εταιρείας Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη – Νέα Σύνορα και η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 600.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτέλεσης, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.
Το ακίνητο περιλαμβάνει κατάστημα με υπόγειο και πατάρι συνολικής επιφάνειας 384,60 τ.μ., αποθήκη με πατάρι 78,50 τ.μ., αποθήκη ημιώροφου 23,10 τ.μ., γραφείο πρώτου ορόφου με πατάρι 266,90 τ.μ., γραφείο δεύτερου ορόφου με πατάρι 222,10 τ.μ., γραφείο 154,60 τ.μ., τα οποία βρίσκονται στο κτίριο επί των οδών Σόλωνος 98 και Ιπποκράτους 29. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Λιβάνη έχασε μέσω πλειστηριασμού πριν από λίγους μήνες τη μονάδα αγροτικής παραγωγής Ελληνική Ρίζα στην περιοχή της Βέροιας.
Η οικογένεια Λαϊνόπουλου
Στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθούν με τη νέα χρονιά δύο από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες που μεσουράνησαν κατά το παρελθόν, καθεμιά στον δικό της τομέα.
Η οικογένεια Λαϊνόπουλου κυριάρχησε επί δεκαετίες στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς μέσω της Promot-Λαϊνόπουλος υπήρξε o μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια όμως οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί.
Στην παρούσα φάση πρόκειται για τον επαναληπτικό πλειστηριασμό που αφορά το άλλοτε στρατηγείο της επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς. Το εν λόγω ακίνητο ήταν προγραμματισμένο να βγει στις 29 Νοεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,93 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διαδικασία ανεστάλη λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων και τώρα έχει οριστεί για τις 21 Φεβρουαρίου.
Η διαδικασία στρέφεται κατά της Ι.Ε. Λαϊνόπουλος ΑΒΕΕΜ με επισπεύδουσα την Cepal και αφορά ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικής επιφάνειας 6.435 τ.μ. στη θέση Αδάμες της Νέας Κηφισιάς. Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 έως το 2004 διώροφο κτίριο (γραφεία – έκθεση), το οποίο αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ., επέκταση υπογείου 955 τ.μ., ισόγειο (έκθεση) 1.373 τ.μ., επέκταση ισογείου 710 τ.μ., πατάρι 278 τ.μ. και πρώτο όροφο 747 τ.μ.
Η οικογένεια Τσαντίλη
Από τη μεριά της, η οικογένεια Τσαντίλη πρωταγωνίστησε επί δεκαετίες στην αγορά υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων. Ωστόσο, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές διαμάχες, οδήγησαν στην πτώση. Ετσι στο νέο επεισόδιο της περιπέτειας έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 18 Ιανουαρίου ένα γωνιακό ισόγειο κατάστημα που βρίσκεται στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, καθώς και κάποιες αποθήκες του. Λόγω της θέσης του το συγκεκριμένο ακίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλέτο.
Η οριζόντια ιδιοκτησία-κατάστημα του ισογείου, επιφάνειας 75 τ.μ., αποτελείται από μια ενιαία αίθουσα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με πατάρι 56,23 τ.μ. Μαζί με αυτό θα εκπλειστηριαστούν και τέσσερις αποθήκες, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 306.550 ευρώ.
Το κατάστημα ανήκε στη Nέο Mετροπόλ Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, Νεωτερισμών, Επίπλων και Σίτισης, ένα από τα εταιρικά οχήματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε η οικογένεια Τσαντίλη στην αγορά. Στη διοίκησή της συμμετείχαν κατά το παρελθόν διάφορα μέλη της, όπως ο Γιάννης, ο Αλέξης, ο Παναγιώτης, αλλά και η Φανή Τσαντίλη. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2023 έχει διοριστεί προσωρινή διοίκηση με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Τα καράβια και οι φουρτούνες
Αλλες δύο γνωστές οικογένειες, της ναυτιλίας και ειδικότερα της ακτοπλοΐας, βιώνουν τη δυσάρεστη εμπειρία των πλειστηριασμών.
Επειτα από αναστολή στις 13 Δεκεμβρίου, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, επανήλθε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το σφυρί για την κατοικία του Απόστολου Βεντούρη στη Γλυφάδα.
Η οικογένεια Βεντούρη έχει γράψει μεγάλη ιστορία στην ελληνική ναυτιλία. Με αφετηρία την Κίμωλο ο πατριάρχης Κωνσταντίνος Βεντούρης ξεκίνησε με μια βάρκα να μεταφέρει τρόφιμα. Μετά η βάρκα έγινε καΐκι και το 1959 απέκτησε το πρώτο του πλοίο. Σε μια δεκαετία είχε δημιουργήσει στόλο 10 φορτηγών πλοίων. Η εκτόξευση, όμως, ήρθε το 1974, όταν αποφάσισε να μπει στην ακτοπλοΐα με το καράβι «Αγιος Γεώργιος». Αυτή ήταν η απαρχή για το χτίσιμο μιας μικρής αυτοκρατορίας, με τους Βεντούρηδες να γίνονται σταδιακά οι βασιλιάδες στις γραμμές των Κυκλάδων.
Η κατάρρευση
Εξίσου εντυπωσιακά, όμως, γράφτηκε και η κατάρρευση. Ναυτικά ατυχήματα, οικονομικά προβλήματα, χρεοκοπίες, συνδυασμένα όλα αυτά στο φόντο ενός εμφύλιου πολέμου μεταξύ των διαδόχων του. Ο Απόστολος Βεντούρης, ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως επικεφαλής Private Family Office, βρέθηκε στο παρελθόν στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης με διακύβευμα τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή περιλάμβανε περισσότερα από 90 ακίνητα και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Για τις 14 Φεβρουαρίου, πάντως, έχει οριστεί ο πλειστηριασμός για το δικό του ακίνητo. Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως επί της οδού Αγίου Γερασίμου. Το διαμέρισμα επιφάνειας 132,10 τ.μ. αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα (ενιαίος χώρος), διάδρομο, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό, W.C., δύο εξώστες. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η πολυκατοικία βρίσκεται εξωτερικά σε καλή κατάσταση από άποψη συντήρησης.
Σημειώνεται ακόμη η μεγάλη ζήτηση στην περιοχή για πολυτελείς κατοικίες από Αραβες και Ρώσους. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 395.000 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα δεν είναι κάποια τράπεζα ή servicer, αλλά η ιδιώτης Μ.Π. Ωστόσο, στα βάρη περιλαμβάνονται δύο υποθήκες και δύο αναγκαστικές κατασχέσεις, μεταξύ των οποίων και από τη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά.
Στη δίνη των πλειστηριασμών και η οικογένεια Αγούδημου
Στο φάσμα των πλειστηριασμών ζει εδώ και χρόνια η οικογένεια Αγούδημου, αν και ο θρυλικός «καπετάν Μάκης» έχει φύγει από τη ζωή προ πενταετίας.
Ετσι η σύζυγος και οι κόρες του έχουν χάσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία, όπως πολυώροφο κτίριο στον πιο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας, διαμερίσματα επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στο Καλαμάκι, μεζονέτες στη Βουλιαγμένη, καθώς και οικόπεδα και κατοικίες στη Σαντορίνη, στην Κεφαλονιά και την Κάλυμνο.
Η περιπέτεια, όμως, έχει και συνέχεια, καθώς για τις 24 Ιανουαρίου έχει οριστεί πλειστηριασμός που στρέφεται κατά της Δήμητρας Αγούδημου και της Ανθής-Μαρίνας Κωσταρά, χήρας του Γεράσιμου Αγούδημου, για ακίνητο στην περιοχή των Καλυβίων Αττικής.
Το σφυρί αφορά αγροτεμάχιο 5.463,60 τ.μ., με μια ανεγειρόμενη διώροφη ημιτελή οικοδομή, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Καλυβίων Θορικού, στη θέση Σταυριανό – Ξελαφτάκι – Παπανέζη. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 460.100 ευρώ.
Το «παρών» του Καμμένου
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιανουαρίου, είναι η ώρα για έναν ακόμη επώνυμο πλειστηριασμό, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά (ως τρίτο εμπράγματο οφειλέτη) τον πρώην πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά τμήμα από το μέγαρο της οικογένειας Καμμένου επί της λεωφόρου Συγγρού.
Πρόκειται για το γνωστό κτίριο κατασκευής του 1970 στο ύψος της Καλλιθέας που υπήρξε η ιστορική έδρα των επιχειρήσεων του πατέρα του Ηλία Καμμένου, μετέπειτα στέγασε τα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. και σήμερα στο ισόγειό του λειτουργεί έκθεση αυτοκινήτων των γιων του.
Επισπεύδουσα είναι η doValue και οι τιμές πρώτης προσφοράς για εννέα οριζόντιες ιδιοκτησίες του πρώτου ορόφου κυμαίνονται από 98.000 έως 178.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης στα 1,234 εκατ. ευρώ. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 500.000 ευρώ πλέον εξόδων εκτέλεσης, που είναι μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
Το Κτήμα Βασιλείου
Από τη θύελλα των διαδοχικών κρίσεων δεν ξέφυγαν ούτε οι μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις, όπως η Μπουτάρης, που βρέθηκε στη δίνη των πλειστηριασμών και τελικά άλλαξε χέρια.
Τώρα, αντιμέτωπη με το σφυρί είναι μία από τις παλαιότερες και σπουδαιότερες οινοποιητικές εταιρείες, αυτή της οικογένειας Βασιλείου. Το Κτήμα Βασιλείου, με επικεφαλής τον εμβληματικό Γιώργο Βασιλείου, διαπρέπει με τις ετικέτες του εντός και εκτός συνόρων έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, στρέφεται σε βάρος της εταιρείας Κτήμα Νέμειον Οινοποιητική και Αμπελουργική, αφορά το πρωτοποριακό οινοποιείο της στη Νεμέα και έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αποτροπής. Πρόκειται για τη δευτερεύουσα εστία παραγωγής της οικογένειας Βασιλείου, μετά τη βασική του Κορωπίου, με 100 στρέμματα αμπελώνων για την παραγωγή ερυθρού κρασιού.
Το σφυρί αφορά ένα αγροτικό ακίνητο συνολικής έκτασης 7.295 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Κορφοξυλιά της Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας. Εντός του κτήματος αναπτύσσεται βιοτεχνικό κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο με εμβαδόν 800 τ.μ. και 170 τ.μ. αντίστοιχα.
Οπως αναφέρεται από την εταιρεία, το Οινοποιείο του Κτήματος Νέμειον, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιών, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, εκτείνεται σε πέντε επίπεδα, χωρίς παράθυρα, ενώ δύο αίθρια επιτρέπουν στο φυσικό φως να φτάσει στο υπόγειο κελάρι του.
Στο υπόγειο, εκτός από τον χώρο παραγωγής, υπάρχουν η ρεσεψιόν καθώς κι ένα μουσείο κρασιού που με κόπο δημιούργησε ο Γιώργος Βασιλείου. Στον πρώτο όροφο εκτείνεται ένας μεγάλος χώρος με θέα στον αμπελώνα που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, ενώ στον δεύτερο έξι πολυτελείς σουίτες.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 846.412 ευρώ, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 212.000 ευρώ, μέρους του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
Η Demco του Κοντομηνά
Μπορεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς να έφυγε από τη ζωή, αλλά το επιχειρηματικό του οικοδόμημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών. Επειτα από πολλά προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά στοιχεία που ήδη έχουν αλλάξει χέρια, στις 28 Μαρτίου έρχεται η σειρά του άλλοτε στρατηγείου του στην περιοχή ΒΙΟΠΑ Παλλήνης.
Πρόκειται για έκταση 30 στρεμμάτων στη θέση Βακαλόπουλο (Πέτσα) με το κτιριακό συγκρότημα των 4.110 τ.μ. που ανήκε στην Demco. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 9,3 στρέμματα, με αποτέλεσμα να έχουν προγραμματιστεί συνολικά 21 πλειστηριασμοί κατά της Δέμκο Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε., με επισπεύδουσες τις Intrum και Eurobank και με τη συνολική τιμή εκκίνησης στα 8,36 εκατ. ευρώ.
Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει πέντε κτίρια στα οποία στεγαζόταν κατά το παρελθόν η Aplha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., η οποία υποκαταστάθηκε στη συνέχεια από την Green Pixel Productions, που πλέον το έχει μισθώσει μέχρι τις 30/6/2055, με σταθερό μηνιαίο μίσθωμα 10.000 ευρώ. Ακόμη, προς την πλευρά του μισθωτή έχει γίνει παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η βίλα Βγενόπουλου
Δεκάδες είναι ακόμη οι περισσότερο ή λιγότερο επώνυμες υποθέσεις που θα δώσουν το «παρών» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της νέας χρονιάς.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και ο εκούσιος πλειστηριασμός για τη βίλα του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, η οποία είχε προγραμματιστεί να βγει στις 22 Νοεμβρίου, αλλά έπεσε θύμα της αποχής των συμβολαιογράφων. Η διαδικασία έχει κινηθεί με πρωτοβουλία των κληρονόμων του, δηλαδή της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, και των παιδιών του Φίλιππου και Μελίνας.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης 3.533,41 τ.μ. επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη, εντός του οποίου υπάρχει παλιά διώροφη οικία επιφάνειας 402,89 τ.μ., με τον χαρακτηριστικό πύργο, νεότερη διώροφη οικία επιφάνειας 573,71 τ.μ. και υπόγειο αμφοτέρων των οικιών επιφάνειας 394,94 τ.μ. Η βίλα διαθέτει, μεταξύ άλλων, εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,2 εκατ. ευρώ.
Ο Σπέντζος και η Elite
Αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών θα έρθει ξανά ο Αλέξανδρος Σπέντζος της γνωστής οικογένειας που ελέγχει τη Σπέντζος Φιλμ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπέντζος βαρύνεται με χρέος του παρελθόντος προς ιδιώτη, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει να χάσει την οικία του στην περιοχή της.. Πεντέλης, μια μεζονέτα που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ.
Το ακίνητο βγήκε αρχικά στο σφυρί στις 2 Νοεμβρίου του 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 580. 000 ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και τώρα επανέρχεται για τις 17 Ιανουαρίου. Με τη διαφορά ότι η τιμή εκκίνησης είναι πλέον στα 330.000 ευρώ, δηλαδή κουρεμένη κατά 250. 000 ευρώ, κατόπιν απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Μπροστά σε διπλό σφυρί βρίσκεται και ο Δημήτρης Χριστοδουλάτος, ιδιοκτήτης της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας παπουτσιών Elite. Η εταιρεία που έγινε γνωστή με το σλόγκαν «Η άνεση επί ποδός» υπήρξε η μεγαλύτερη στην… Ελλάδα με παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1 εκατομμυρίου ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο και με δίκτυο 65 καταστημάτων. Ωστόσο, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης οδηγήθηκε σε κατάρρευση και κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση το 2017. Τα δυσάρεστα απόνερα αποτυπώνονται στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Φεβρουαρίου, σε βάρος των Δημήτρη Χριστοδουλάτου και Νικ. Ζαχαρά και αφορά επαγγελματικό ακίνητο στην Κολοκυνθού, στη διασταύρωση των οδών Πτολεμαίου, Θρασυμάχου και Ακράγαντος (όπου βρισκόταν η έδρα της.. Elite ΑΒΕΕ Υποδημάτων), με τιμή εκκίνησης στο 1,39 εκατ. ευρώ. Θα προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου άλλος πλειστηριασμός σε βάρος του Δημ. Χριστοδουλάτου για κατοικία στη Δροσιά, με τιμή εκκίνησης στα 888.000 ευρώ.
Αλλα βαριά «σφυριά»
Στη λίστα των προγραμματισμένων πλειστηριασμών περιλαμβάνονται και μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα, με ακριβότερο αυτό της βιομηχανίας ξυλείας Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά, που θα βγει στις 24 Ιανουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 13,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προ διετίας το εργοστάσιο είχε βγει με αρχική τιμή 27 εκατ. Ευρώ, αλλά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος αυτή έχει κατρακυλήσει κατά 13,7 εκατ. ευρώ.
Ενα ακόμη «σφυρί» για ακίνητο με μεγάλη ιστορία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου. Αφορά το κτιριακό συγκρότημα της ιστορικής βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα, συμφερόντων της οικογένειας Λυραράκη.
Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς Πικέρμι, στη θέση Κάτω Χαρβάτι, στο 17ο χιλιόμετρο της λ. Μαραθώνος, και είναι ιδιαίτερα γνωστό τόσο λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού του… Όσο και γιατί το μεγαλύτερο μέρος του είναι μισθωμένο και στεγάζει υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 7.010 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο εμβαδού 9. 945,53 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 7,33 εκατ. ευρώ.
Η Λίρα ξεκίνησε το 1959 από μια οικοτεχνία συσκευασίας και πώλησης μπαχαρικών στην Κυψέλη. Με την πάροδο των χρόνων τα προϊόντα της, όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, η κανέλα, αλλά και ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές. Το 1977 εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο για την εποχή ιδιόκτητο εργοστάσιο στην Παλλήνη. Το 2006 η Λίρα έγινε, σύμφωνα με το βιογραφικό της, η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.
Σε πλειστηριασμό και το ακίνητο της θρυλικής βιομηχανίας υφασμάτων Μπριτάννια
Ακόμη πιο μακρά ιστορία έχει το ακίνητο της θρυλικής βιομηχανίας υφασμάτων Μπριτάννια που βρίσκεται στη Ν. Φιλαδέλφεια, δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ. Πρόκειται για οικόπεδο 7 στρεμμάτων με βιομηχανοστάσιο συνολικής επιφάνειας 6.620 τ.μ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,35 εκατ. Ευρώ και στρέφεται κατά της Ομικρον Κύκλος RED 1 Α.Ε. Η Μπριτάννια ιδρύθηκε το 1931 και έκλεισε οριστικά το 2007. Εκτοτε το βιομηχανικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.
Ακόμη, στις 10 Ιανουαρίου έχει οριστεί να χτυπήσει το επαναληπτικό σφυρί για το βιομηχανικό ακίνητο της υπό εκκαθάριση εταιρείας… FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12. 984,88 τ.μ. και η νέα τιμή εκκίνησης είναι μειωμένη, στα 848.250 ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Αργυρού, προέδρου του.. ΣΕΒ την περίοδο 1992-94, μετέπειτα ευρωβουλευτή και σήμερα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Alba Business School. Ο ίδιος από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι και εκκαθαριστής της εταιρείας FiliaCom Α.Ε.
Χορηγούμενο