Προσοχή: Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με θρομβώσεις στο αίμα! Τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη που μπαίνουν στο «στόχαστρο»
Προσοχή: Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με θρομβώσεις στο αίμα! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αυξημένη κατανάλωση ενός γνωστού υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Η ξυλιτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμες και είδη αρτοποιίας, θεωρείται μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη λόγω των λιγότερων θερμίδων της. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από την Κλινική Cleveland, δημοσιευμένη στο European Heart Journal, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ξυλιτόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Θεϊκή μους σοκολάτας με αβοκάντο: Χωρίς ζάχαρη- Έτοιμη σε 5 λεπτά!
Η ερευνητική ομάδα, υπό την ηγεσία του Dr. Stanley Hazen, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός τριών ετών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακές δοκιμές που έδειξαν ότι η ξυλιτόλη προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση των αιμοπεταλίων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε επόμενη κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ένα ποτό με γλυκαντικό ξυλιτόλης παρουσίασαν άμεση αύξηση της αντιδραστικότητας των αιμοπεταλίων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ένα ποτό με γλυκαντικό γλυκόζης.
«Βόμβα» για την ασπαρτάμη! Πόσο ασφαλές είναι το δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης;
«Η μελέτη αυτή δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για τη διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ιδίως καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», δήλωσε ο Δρ Hazen. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους στο αίμα» διευκρινίζει.
Χορηγούμενο