Βρισκόμαστε στην περίοδο που τα ροδάκινα είναι στην καλύτερή τους φάση και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τα απολαύσουμε παρά φτιάχνοντας μια υπέροχη μαρμελάδα!
Ενώ το τζίντζερ είναι προαιρετικό, είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά αν τα ροδάκινα είναι πολύ γλυκά, καθώς προσφέρει ισορροπία στη γεύση. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μια σπιτική μαρμελάδα που θα απογειώσει το πρωινό μας.
Υλικά για ένα βάζο:
1 κιλό φρέσκα ροδάκινα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πάγο.
Χαράζουμε ελαφρά ένα «χ» στην κάτω πλευρά κάθε ροδάκινου. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα αφήνουμε για 45 δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε από το νερό και τα τοποθετούμε αμέσως στο μπολ με τον πάγο. Όταν κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστούμε, αφαιρούμε τις φλούδες, βγάζουμε τα κουκούτσια και ψιλοκόβουμε τα ροδάκινα.
Τοποθετούμε τα ροδάκινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε περιστασιακά, πιέζοντας τα ροδάκινα με το κουτάλι για να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους, για περίπου 13-15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και ανακατεύουμε συχνά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι η μαρμελάδα να πήξει, περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τα ροδάκινα.
Όταν η μαρμελάδα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει, την μεταφέρουμε σε ένα βάζο και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Χορηγούμενο