ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το παρεξηγημένο όσπριο με τη διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα

Ένας διατροφικός θησαυρός με απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας

Χορηγούμενο

Το παρεξηγημένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα… Ένας διατροφικός θησαυρός με απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας

Το παρεξηγημένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα… Στρογγυλά και πλατιά, με εμφάνιση που θυμίζει φασόλια, τα λούπινα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και δεν πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο τραπέζι.

Τα λούπινα, γνωστά από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα, αλλά και από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αποτελούσαν βασικό στοιχείο στα δείπνα της Εκάτης, όπως αναφέρει ο Λουκιανός.

Χορηγούμενο

Σήμερα, αυτός ο ξηρός σπόρος ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και η φάβα. Αν και λιγότερο γνωστό από τα άλλα όσπρια, το λούπινο δεν υστερεί σε θρεπτική αξία.

Λούπινο: Ένας διατροφικός θησαυρός

Τα λούπινα είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, περιέχοντας ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα άλλα όσπρια και ένα φλιτζάνι παρέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Τα λούπινα

Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, με ένα φλιτζάνι να προσφέρει περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και φυτοστερόλες με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Χορηγούμενο

Τα λούπινα είναι κατάλληλα για διαβητικούς, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τους, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την έλλειψη γλουτένης. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν ιδανικά για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και του μικροβιώματος του εντέρου.

Όσπρια: Οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν και πως θα τις εξουδετερώσετε

Πώς να τα καταναλώσετε

Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως το λευκό λούπινο. Μπορείτε να το καταναλώσετε αφαιρώντας τον φλοιό του ή να το τρώτε με τον φλοιό. Τα λούπινα μπορούν επίσης να μετατραπούν σε αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Στο μαγείρεμα, απαιτείται προσοχή, καθώς χρειάζονται μούλιασμα και βράσιμο για να φύγει η πικράδα τους. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και απαιτεί συχνές αλλαγές στο νερό, αλλά είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των τοξικών αλκαλοειδών ουσιών.

Ο φυσικός τρόπος για να εκτοξεύσεις τις σεξουαλικές σου επιδόσεις

Χορηγούμενο

Τέλος, αν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν καταναλώσετε λούπινα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button