EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου – Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Οσίου Αρσενίου του νέου ασκήσαντος εν Πάρω

Χορηγούμενο

Σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Οσίου Αρσενίου του νέου ασκήσαντος εν Πάρω. Kαθώς και των Μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου. Επίσης οι εορτάζοντες την ημέρα αυτή είναι οι:

Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη *
Λαύρος, Λαύρης, Λάουρος, Λαύρα, Λάουρα
Φλώρα, Φλωρή, Φλωρίτσα, Φλώρος, Φλώρης *

Χορηγούμενο

Επίσης υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα.

Άγιοι Φλώρος και Λαύρος

Σύμφωνα με τον συναξαριστή, οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος ήταν δίδυμα αδέλφια. Οι οποίοι ήταν στενά δεμένοι με τη θερμή πίστη και την αγάπη τους προς τον Χριστό. Ακόμη καταγόμενοι από το Βυζάντιο, είχαν διδαχθεί τον χριστιανισμό. Και την τέχνη της λιθοξοΐας από τους Αγίους Πρόκλο (ή Πάτροκλο κατά τον Άγιο Νικόδημο) και Μάξιμο, οι οποίοι υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο για την πίστη τους.

Επίσης μετά τον θάνατο των δασκάλων τους, οι Φλώρος και Λαύρος εγκαταστάθηκαν στην Ιλλυρία. Επιλέγοντας ως τόπο διαμονής τους την πόλη Ουλπιανά. Εκεί, ενώ εργάζονταν την τέχνη τους, παράλληλα διέδιδαν το Ευαγγέλιο.

Χορηγούμενο

Ωστόσο στην περιοχή ζούσε ένας ειδωλολάτρης ιερέας, ονόματι Μερέντιος, του οποίου ο γιος, Αθανάσιος, είχε χάσει την όραση από το ένα μάτι. Και δεν βρήκε θεραπεία από την ιατρική. Οι δύο αδελφοί, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού, θεράπευσαν το μάτι του, οδηγώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον πατέρα του στη χριστιανική πίστη. Επιπλέον μαθαίνοντας το γεγονός, ο έπαρχος Λύκων συνέλαβε τους δύο αδελφούς και, αφού τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τους έριξε σε ένα πηγάδι, όπου και μαρτύρησαν. Τέλος τα λείψανά τους συνέλεξαν πιστοί Χριστιανοί και τα μετέφεραν στη Βασιλεύουσα.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button