Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας: Που κρύβεται το κορυφαίο γυράδικο; Γνήσιο, απλό, παραδοσιακό και χειροποίητο, απλά τέλειο!…
Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας: Που κρύβεται το κορυφαίο γυράδικο; Δεν πρόκειται για ένα τυπικό σουβλατζίδικο… «Η άριστη εξυπηρέτηση είναι προτεραιότητά μας, καθώς για εμάς ο ικανοποιημένος πελάτης είναι η καλύτερη διαφήμιση». Αυτή η μικρή ταμπέλα, που συναντά κανείς στο κατάστημα, αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τον «Αχιλλέα». Φυσικά, δεν μιλάμε για τον μυθικό ήρωα του Τρωικού πολέμου, αλλά για ένα γυράδικο στον Νέο Κόσμο, που παραμένει πιστό σε παραδόσεις που φαίνονται να έχουν ξεχαστεί σε άλλα σημεία της Αθήνας.
Οι περισσότεροι, όταν ακούνε για τον Νέο Κόσμο, σκέφτονται τα καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κυριαρχούν στην οδό Φραντζή και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, κοντά στη στάση μετρό του Αγίου Ιωάννη, σε ένα στενό της οδού Ηλία Ηλιού, θα τραβήξει την προσοχή σου η ουρά ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά για να παραγγείλουν σε ένα γυράδικο που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή.
Στην οδό Σπινθάρου 18, λοιπόν, βρίσκεται ο «Αχιλλέας». Το όνομά του ίσως παραπέμπει στην Ιλιάδα, αλλά αν πρέπει να του αποδώσουμε έναν τίτλο, θα μπορούσε να είναι «ο τελευταίος των Μοϊκανών» των παραδοσιακών γυράδικων.
Χωρίς καμία διαφήμιση, όπως αναφέρει μία από τις χειρόγραφες πινακίδες, και χωρίς υπηρεσία ντελίβερι, το κατάστημα έχει καταφέρει να χτίσει πιστό κοινό. Οι ιδιοκτήτες επιμένουν ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, πέρα από την ποιότητα του κρέατος. Καθημερινά, από τις 7 το πρωί, ξεκινά η διαδικασία αποστέωσης του χοιρινού κρέατος, που προέρχεται από τον λαιμό του ζώου. Όταν το μαγαζί ανοίγει, αυστηρά στις 4 το απόγευμα, ο γύρος είναι φρέσκος και χειροποίητος. Μόλις τελειώσει, συνήθως πριν τις 9 το βράδυ, το κατάστημα κλείνει. Αν δεν προλάβεις, απλώς περιμένεις την επόμενη μέρα.
Το κρέας δεν καταψύχεται, δεν ξαναψήνεται και δεν μένει για την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε ο αρχικός ιδιοκτήτης, Αχιλλέας, στους διαδόχους του. Και αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν καν επαγγελματίας σουβλατζής, καταλαβαίνουμε πως κάθε μπουκιά σε αυτό το μαγαζί φτιάχνεται με μεράκι.
Το σουβλάκι εδώ διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή, με σωστές αναλογίες υλικών, χωρίς υπερβολές. Αν και μπορείς να προσθέσεις πατάτες, το κλασικό είναι απλά τέλειο και δεν τις χρειάζεται. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι θα βρεις ουρά και το φαγητό κάποια στιγμή τελειώνει. Το μαγαζί λειτουργεί μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς τα Σαββατοκύριακα οι «πολεμιστές» του μαγαζιού ξεκουράζονται.
Χορηγούμενο