ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι: Βρίσκουμε παντού Δένδια μπροστά μας

Πως προσπαθούν να διαλύσουν τη συμμαχία Ελλάδος - Αιγύπτου;

Χορηγούμενο

«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι: Βρίσκουμε παντού Δένδια μπροστά μας! Πως προσπαθούν να διαλύσουν τη συμμαχία Ελλάδος – Αιγύπτου;

«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι: Βρίσκουμε παντού Δένδια μπροστά μας… Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που υπεγράφη το 2020 από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τα σχέδια της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η συνεργασία που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ενισχύσει τη γεωπολιτική συμμαχία κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικό αναλυτή Χαλίντ Φουάντ.

Μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι στην Άγκυρα έπειτα από 12 χρόνια και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να ανατρέψει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Ο Τσελίκ ανέφερε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το κενό που άφησε η Τουρκία για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Χορηγούμενο
Ο Ομέρ Τσελίκ

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Τσελίκ

«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP κατηγόρησε την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που, εν μέσω ανησυχιών και στρατηγικών αντεκδικήσεων, προσπαθούσε απλώς να προκαλέσει την Τουρκία.

Ο Τσελίκ επεσήμανε ότι τυχόν συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θα ακολουθήσουν μια στρατηγική «win-win», ενώ αντίθετα, οι συμφωνίες που έγιναν με την Ελλάδα ήταν επιβλαβείς για το Κάιρο.

Χορηγούμενο

«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, περιορίστηκε το εύρος της. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν να κάνει αυτό το πράγμα».

«Φαγώθηκαν» να διαλύσουν τη συμμαχία Ελλάδος – Αιγύπτου και να βάλουν την Ελλάδα μόνη στο «στόχαστρο»

Σύμφωνα με αναλυτές του Middle East Eye (MEE), παρά την εντυπωσιακή αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων, με την Αίγυπτο να αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, ο κύριος λόγος πίσω από την αναθέρμανση των σχέσεων από την πλευρά της Τουρκίας είναι η επιδίωξη των συμφερόντων της στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει αυτή τη συμμαχία και να σπάσει την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να διατηρήσει την ιστορική σύγκρουση με την Ελλάδα ως διμερές μόνο ζήτημα», είπε ο Φουάντ στο MEE.

Αναχαιτίζοντας τα τουρκικά σχέδια, η Αίγυπτος προγραμματίζει να επιβάλει περιορισμούς. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η Αίγυπτος, εάν αποφασίσει να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που να αντιβαίνει στην υπάρχουσα συμμαχία της με την Ελλάδα. «Η συμμαχία με την Ελλάδα παραμένει κεντρική στους υπολογισμούς της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, από την οπτική της Αιγύπτου, παρέχει δύναμη και ισορροπία στην περιφερειακή επιρροή σε σύγκριση με την Τουρκία».

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button