ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

ΗΠΑ: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; Αυτός θα κερδίσει στις εκλογές

Τα 13 σημεία-κλειδιά που δίνουν το αποτέλεσμα

Χορηγούμενο

ΗΠΑ: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; Αυτός θα κερδίσει στις εκλογές – Τα 13 σημεία-κλειδιά που δίνουν το αποτέλεσμα

ΗΠΑ: Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ; Ποιός θα κερδίσει στις εκλογές;… Ένας ιστορικός, γνωστός για την ακρίβεια των προβλέψεών του στις αμερικανικές εκλογές, έδωσε την εκτίμησή του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Allan Lichtman, ο οποίος έχει καταφέρει να προβλέψει σχεδόν όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ με ακρίβεια, είναι ξανά στο προσκήνιο.

Καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ο Lichtman έχει επιτύχει να προβλέψει σωστά τους νικητές όλων των προεδρικών αναμετρήσεων από το 1984 και μετά. Η μέθοδός του, που βασίζεται σε μια σειρά δεικτών, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστη.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει σημασία να βασιζόμαστε σε δημοσκοπήσεις ή να αναλύουμε συνεντεύξεις από αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες. Ο Lichtman υποστηρίζει ότι ήδη γνωρίζει ποιος θα επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές, βασιζόμενος στο σύστημα πρόβλεψής του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πρόβλεψη του διάσημου ιστορικού

Ποιός θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ;

“Η Χάρις θα κερδίσει” δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο Lichtman στο AFP, αναφερόμενος στην Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, η οποία αναμετριέται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γνωστός ιστορικός, που ζει στην Ουάσιγκτον, εξήγησε τη μέθοδό του, η οποία βασίζεται σε “13 κλειδιά” που τον βοηθούν να προβλέπει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Παρότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει τη μέθοδο του Lichtman απλώς ως μέρος της παρατεταμένης εκλογικής κάλυψης που μοιάζει με “ιπποδρομίες” – όπου δημοσιογράφοι και δημοσκόποι παρακολουθούν συνεχώς ποιος προηγείται – ο ίδιος παραμένει σίγουρος για την ακρίβεια των προβλέψεών του.

Χορηγούμενο

Με μια εντυπωσιακή επιτυχία στις προβλέψεις των εκλογών από το 1984, εκτός από μία φορά, ο Lichtman αγνοεί τις δημοσκοπήσεις και βασίζεται στα “κλειδιά” του, τα οποία βασίζονται σε αληθείς ή ψευδείς δηλώσεις που εφαρμόζονται στην τρέχουσα κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν και στην εκλογική αναμέτρηση.

Αν τουλάχιστον έξι από τα κλειδιά αποδειχθούν ψευδή, τότε οι εκλογές θα πάνε στον αντίπαλο – σε αυτή την περίπτωση, τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα 13 σημεία-κλειδιά που δίνουν το αποτέλεσμα

Ένα από τα βασικά στοιχεία της μεθόδου του Lichtman αναφέρεται στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές του 2022, κάτι που κατατάσσει αυτό το στοιχείο ως «ψευδές» και ευνοεί τον Τραμπ.

Αρκετοί άλλοι παράγοντες ευνοούν επίσης τον Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε, και αυτό αφαιρεί από τους Δημοκρατικούς το προνόμιο της «κατεστημένης εξουσίας», ένα σημαντικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Lichtman.

Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να έχει την υποστήριξη των πιστών του κόμματός της, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο ενός χαρισματικού υποψηφίου, όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν ή ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ. Αυτό δίνει πλεονέκτημα στον Τραμπ.

Ωστόσο, η Χάρις κερδίζει σε άλλα σημεία. Το εκτενές νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν στον τομέα του περιβάλλοντος και των υποδομών προσφέρει στους Δημοκρατικούς ένα βασικό σημείο «σημαντικής αλλαγής πολιτικής».

Άλλο ένα σημείο-κλειδί υπέρ της Χάρις είναι η αποχώρηση του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ., ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αντιμετωπίσει μείζονα σκάνδαλα, κάτι που την ευνοεί επιπλέον.

«Βόμβα» από Έλον Μασκ για Κάμαλα Χάρις: «Έρχεται παγκόσμια δικτατορία»

Με βάση τα στοιχεία, ο Lichtman εκτιμά ότι ο Τραμπ θα κερδίσει σε τρία μόνο από τα 13 σημεία. Για να θεωρηθεί νικητής, θα χρειαζόταν να κερδίσει τουλάχιστον σε έξι. Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Χάρις είναι η πιθανή επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, η οποία θα έδινε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ένα σημαντικό επίτευγμα στην εξωτερική πολιτική.

Κάμαλα Χάρις: Το «αμαρτωλό» μυστικό και η παράνομη σχέση

«Δεν μου αρέσει να κάνω εικασίες, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία», δήλωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

«Αγνοήστε τον θόρυβο»

Οι επικριτές της μεθόδου του Αμερικανού ιστορικού εστιάζουν στη φύση κάποιων από τις προτάσεις που πρέπει να ορίζονται ως αληθείς ή ψευδείς. Για παράδειγμα, πώς ακριβώς ορίζεται ένας χαρισματικός ηγέτης;

Ωστόσο, ο Lichtman, λέει… «Το κάνω αυτό εδώ και 40 χρόνια. Νομίζω ότι έχω ακούσει κάθε πιθανή ερώτηση». Και επισημαίνει ότι «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Οι ιστορικοί κάνουν συνεχώς κρίσεις, και οι κρίσεις αυτές είναι πολύ αυστηρά περιορισμένες».

Μέσα στη «φασαρία» των εθνικών πολιτικών αναλύσεων, ο Lichtman εστιάζει περισσότερο στη διακυβέρνηση παρά στις προεκλογικές εκστρατείες. Η μέθοδος του βασίζεται στην ιδέα ότι «σχεδόν ξεχνάμε ό,τι λέει ένας υποψήφιος», όπως τονίζει το γαλλικό μέσο.

Ο Τραμπ «βλέπει» Παγκόσμιο Πόλεμο εάν δεν εκλεγεί ξανά Πρόεδρος

Συνολικά, η μόνη εκλογική αναμέτρηση που οι προβλέψεις του Lichtman δεν ήταν ακριβείς ήταν το 2000, όταν κέρδισε ο Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, ο ιστορικός υπερασπίζεται το ρεκόρ του, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη εκλογή είχε μια νομική διάσταση, καθώς ο Δημοκρατικός Αλ Γκορ κέρδισε μεν τη λαϊκή ψήφο, αλλά ο Μπους πήρε την προεδρία χάρη σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο Αλ Γκορ είχε προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο με πάνω από 500.000 ψήφους, αλλά τελικά ηττήθηκε στο Εκλεκτορικό Κολέγιο (267 έναντι 271), όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Μπους με ψήφους 5-4, διευθετώντας τη διαμάχη για την επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα.

Αυτό αποτέλεσε την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε το αποτέλεσμα μιας προεδρικής αναμέτρησης και την μόνη φορά που ο Lichtman δεν προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button