ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποτό: Η απάντηση που δείχνει ότι κάποιος είναι αλκοολικός

Πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να καταλάβετε εάν κάποιος έχει εθιστεί στο αλκοόλ

Χορηγούμενο

Ποτό: Η απάντηση που δείχνει ότι κάποιος είναι αλκοολικός… Πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να καταλάβετε εάν κάποιος έχει εθιστεί στο αλκοόλ

Ποτό: Η απάντηση που δείχνει ότι κάποιος είναι αλκοολικός… Μια σειρά από τέσσερις ερωτήσεις μπορούν να ανιχνεύσουν με υψηλή ακρίβεια αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, ακόμα κι αν είναι «λειτουργικός» και δεν το δείχνει φανερά.

Σήμερα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια «κρυφή επιδημία» αλκοολισμού που επηρεάζει ομάδες του πληθυσμού οι οποίες δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτες.

Χορηγούμενο

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι μεσήλικες και συνταξιούχοι καταναλώνουν επικίνδυνα επίπεδα αλκοόλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως καρκίνος και κατάθλιψη.

Ο αυξημένος κίνδυνος στους μεσήλικες Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του NHS, το 23% των γυναικών ηλικίας 55-64 ετών πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, ποσότητα που είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο και την πιθανότητα ανάπτυξης εθισμού.

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη διότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα… Καθώς δεν εμφανίζουν εμφανή συμπτώματα εξάρτησης, όπως τρέμουλο. Αυτό επισήμανε ο ψυχίατρος Max Pemberton σε συνέντευξή του στη Daily Mail.

Χορηγούμενο

Υπάρχει ωστόσο ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τον εντοπισμό ενός «λειτουργικού» αλκοολικού.

Το τεστ CAGE για τον εντοπισμό αλκοολισμού

Το CAGE test είναι μια σύντομη εξέταση που περιλαμβάνει τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο και ειδικό στον εθισμό, Δρ. John Ewing, το 1984 και θεωρείται πως έχει ακρίβεια… 76-93% στον εντοπισμό του αλκοολισμού, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Occupational Medicine.

Δείτε επίσης – «Θωρακίστε» το συκώτι σας από το αλκοόλ και τις τοξίνες – Τα συμπτώματα που «δείχνουν» πρόβλημα

Ο Δρ. Πέμπερτον παραθέτει τις εξής ερωτήσεις του CAGE τεστ

Έχετε νιώσει ποτέ ότι πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ;
Σας έχουν ενοχλήσει οι άνθρωποι επικρίνοντάς σας για το ποτό;
Έχετε νιώσει ποτέ ενοχές για το ποτό;
Έχετε ανάγκη να πίνετε πρωί-πρωί για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας ή να αμβλύνετε τις επιπτώσεις του χανγκόβερ;

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – Εντυπωσιακά μη αλκοολούχα κοκτέιλ που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές!

Η απάντηση που αποκαλύπτει το πρόβλημα

«Απαντώντας ”ναι” σε δύο ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί απλώς να εξηγηθεί ως καλοκαιρινή διασκέδαση», είπε ο Πέμπερτον.

Δείτε επίσης – Απίστευτο: Πως το αλκοόλ προστατεύει από την άνοια;

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κατανάλωναν ένα έως δύο ποτά τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο. Ο δρ Πέμπερτον, σε άρθρο του στη Daily Mail, ανέφερε… «Όταν ρωτώ τους ασθενείς για το ποτό τους, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, επειδή τα πράγματα δεν έχουν (ακόμη) φτάσει στο στάδιο όπου εξαρτώνται σωματικά από αυτό – όταν το σώμα εξαρτάται από το αλκοόλ και τα ρίγη αρχίζουν να εμφανίζονται».

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button