ΚΟΣΜΟΣ

Τα βάζα των νεκρών – Η ανατριχιαστική συλλογή που σοκάρει

Τα τρομακτικά αγγεία και τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν μέσα

Χορηγούμενο

Τα βάζα των νεκρών – Η ανατριχιαστική συλλογή που σοκάρει! Τα τρομακτικά αγγεία και τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν μέσα σε αυτά…

Τα βάζα των νεκρών – Η ανατριχιαστική συλλογή που σοκάρει… Μια μυστηριώδης συλλογή από τεράστια αρχαία αγγεία, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να αποθέτουν πτώματα πριν από χιλιετίες στη Νοτιοανατολική Ασία, συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα σχεδόν έναν αιώνα μετά την ανακάλυψή της.

Τα συγκεκριμένα αγγεία, γνωστά ως «βάζα των νεκρών», βρίσκονται διάσπαρτα σε δάση και πεδιάδες στο Λάος και θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν από απομακρυσμένες κοινότητες σε ταφικές τελετές. Χιλιάδες από αυτά τα μεγαλοπρεπή αγγεία έχουν βρεθεί στα απομακρυσμένα βουνά του βόρειου Λάος από τη δεκαετία του 1930, όταν ανακαλύφθηκαν από Γάλλους αποικιοκράτες.

Χορηγούμενο

Κατασκευασμένα από πυκνό ψαμμίτη ή γρανίτη, τα βάζα αυτά φτάνουν σε ύψος έως και τρία μέτρα και χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου, δηλαδή από το 500 π.Χ. έως το 500 μ.Χ. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα με βεβαιότητα ποιος τα έφτιαξε και ποιος ήταν ο ακριβής σκοπός τους. Ωστόσο, τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε κοντινές περιοχές υποδηλώνουν ότι πιθανώς συνδέονταν με τελετουργίες ταφής.

Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας

Το 2019, μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανακάλυψε 137 νέα αγγεία σε 15 τοποθεσίες, ρίχνοντας περισσότερο φως στην ιστορία τους. Υπολογίζεται ότι αυτά τα αγγεία είναι περίπου 1.000 ετών και πιθανόν μεταφέρθηκαν από μακρινά λατομεία στους τελικούς τους χώρους ανάπαυσης.

Χορηγούμενο

Ανατριχιαστικό: Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Τα περισσότερα από τα αγγεία βρίσκονται σε συστάδες, που κυμαίνονται από λίγα έως αρκετές εκατοντάδες. Ενώ οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι πρόκειται για αρχαίες τεφροδόχους, οι ντόπιοι διατηρούν μια διαφορετική πεποίθηση. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους… Τα βάζα αυτά τοποθετήθηκαν εκεί από γίγαντες και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία κρασιού μετά από μια μεγάλη νικηφόρα μάχη.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button