Συναγερμός: Φόβοι για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο; Τι κρύβουν οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις στην Αμοργό;
Συναγερμός: Φόβοι για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο; Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Αμοργού, προκαλώντας την προσοχή των κατοίκων και των ειδικών. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Παρόλο που η έντασή του ήταν σχετικά μικρή, έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αμοργού.
Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε μια πιο ισχυρή δόνηση μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα εντάσσεται σε μια σειρά γεγονότων που καταγράφηκαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί και ένας τρίτος σεισμός, μεγέθους 3,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης, και εστιακό βάθος στα 122,9 χιλιόμετρα.
Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος;
Παρά τις συνεχόμενες δονήσεις, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι δύο από τις τρεις δονήσεις σημειώθηκαν στην υποθαλάσσια τάφρο που εκτείνεται μεταξύ Αστυπάλαιας, Αμοργού και Σαντορίνης. Η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει κατά καιρούς σεισμική δραστηριότητα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο.
Σεισμός στην Αττική: Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς δονήσεις;
Είναι γνωστό ότι η Αμοργός και τα γύρω νησιά βρίσκονται σε σεισμογενή ζώνη, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πέλαγους αποτελεί έναν από τους πιο σεισμογενείς χώρους της Ευρώπης. Ωστόσο, η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να ακολουθεί φυσιολογικά μοτίβα, χωρίς να υποδεικνύει κάποια μεγαλύτερη απειλή.
«Oι δύο σεισμοί σημειώθηκαν στην υποθαλάσσια τάφρο μεταξύ Αστυπάλαιας, Αμοργού και Σαντορίνης. Αν και η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη… Προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μάθει να ζουν με τις δονήσεις… Και, παρά τις περιστασιακές ανησυχίες, οι αρχές βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών. Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, παρέχοντας ενημέρωση για κάθε εξέλιξη που αφορά τη σεισμική δραστηριότητα.
Χορηγούμενο