Αυτή η σπιτική γκρανόλα είναι η ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό vegan πρωινό γεμάτο ενέργεια, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη. Επίσης είναι τραγανή και απολαυστική!
Υλικά
Στερεά Υλικά:
- 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης
- 1 φλ. αποξηραμένη καρύδα και (κατά προτίμηση τσιπς καρύδας)
- 1/2 φλ. ωμά κάσιους
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένα ωμά αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου
- 1 φλ. καρύδια
- 1/2 φλ. ωμό φιστίκι Αιγίνης
- 1 κ.σ. σπόρους chia
- 3 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- 3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας και 2 πρέζες αλάτι
Υγρά Υλικά:
2 ½ κ.σ. βούτυρο καρύδας
5 κ.σ. πετιμέζι (ή σιρόπι σφενδάμου ή μέλι αν δεν είστε χορτοφάγος)
Για το Τελείωμα:
1/2 φλ. μαύρες σταφίδες
1/2 φλ. cranberries χωρίς ζάχαρη
1/2 φλ. αποξηραμένα blueberries
Διαδικασία
Προετοιμασία: Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C με αέρα. Έπειτα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία λαμαρίνα.
Ζέσταμα Υλικών: Στη συνέχεια, σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε τα υγρά υλικά (βούτυρο και σιρόπι) μέχρι να λιώσουν.
Ανακάτεμα Στερεών Υλικών: Επιπλέον σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τα αποξηραμένα φρούτα. Μετά ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο: Έπειτα, απλώνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη στρώση στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Επίσης ανακατεύουμε ξανά με λαδωμένο κουτάλι.
Ολοκλήρωση Ψησίματος: Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να αναδύεται υπέροχες μυρωδιές.
Ψύξη και Αποθήκευση: Τέλος αφήνουμε τη γκρανόλα να κρυώσει πλήρως πριν την αποθήκευση σε γυαλινό σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για εβδομάδες.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Χορηγούμενο