ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ: Η Τουρκία «άρπαξε» την ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο

Οι δραματικές εξελίξεις και οι κυνικές ομολογίες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας

Χορηγούμενο

ΣΣοκ: Η Τουρκία «άρπαξε» την ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο! Οι δραματικές εξελίξεις και οι κυνικές ομολογίες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σοκ: Η Τουρκία «άρπαξε» την ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο… Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, τα γεγονότα έρχονται να δείξουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», η Τουρκία έχει περιορίσει τη χώρα μας στα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών μας υδάτων, χωρίς η Ελλάδα να αντιδρά ουσιαστικά. Φαίνεται ότι η έχει αποδεχθεί σιωπηρά πως η θαλάσσια περιοχή έξω από την ζώνη των 6 μιλίων είναι «γκρίζα», και η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να ζητά την έγκριση της Άγκυρας.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε πρόσφατα στις έρευνες στην Κάσο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, και επανέρχεται στο προσκήνιο με τις αποφάσεις για το εθνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο. Η πρόταση για ένα ενιαίο πάρκο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, και πλέον σχεδιάζεται η δημιουργία μικρότερων, κατακερματισμένων πάρκων, περιορισμένων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην περιβαλλοντική προστασία, εντός των έξι μιλίων στο Αιγαίο και των δώδεκα μιλίων στο Ιόνιο. Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει την υποχώρηση από την αρχική στάση… Όπως και την διαχείριση του θέματος με όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Οι «προφητικές» δηλώσεις Καραμανλή

Η συγκεκριμένη στρατηγική ερμηνεύεται από πολλούς ως υποχώρηση σε τουρκικές δεσμεύσεις, κάτι που είχε προειδοποιήσει ο… Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνομιλία του με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο Καραμανλής είχε τονίσει ότι… «Αν οι Τούρκοι πάρουν υφαλοκρηπίδα μεγαλύτερης εκτάσεως αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος». Και παρακάτω… «Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και παρά ταύτα οι Τούρκοι θέλουν να το μοιράσουμε στη μέση. Αν γίνει αυτό διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Και δυστυχώς φοβούμαι ότι όλα αυτά γίνονται άνευ λόγου, γιατί τελικά δεν υπάρχει πετρέλαιο».

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τις φυσικές πηγές, όπως το πετρέλαιο, αλλά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Τουρκία συνεχίζει μάλιστα να αμφισβητεί ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για… «Γκρίζες ζώνες» και νησιά, των οποίων η κυριαρχία θεωρεί ότι δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα.

Χορηγούμενο

Η στάση της κυβέρνησης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων… Κάτι, που προκαλεί μεγάλη μάλιστα ανησυχία για το μέλλον της χώρας και την εθνική της ακεραιότητας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button