ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φθινόπωρο και ιώσεις: Οδηγίες παιδίατρου για την προστασία των παιδιών στο σχολείο

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

Χορηγούμενο

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάθε φθινόπωρο, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα των κρυωμάτων. Οι στενές επαφές των παιδιών μέσα στις τάξεις, σε συνδυασμό με τις εποχικές ιώσεις, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης.

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν από 6 έως 12 κρυολογήματα το χρόνο. Κυρίως λόγω της αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος να καταπολεμήσει όλους τους ιούς. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενδυναμώνεται, οι ασθένειες αυτές μειώνονται. Καθώς αποκτούν ανοσία σε πολλούς από αυτούς τους ιούς.

Χορηγούμενο

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και προκαλείται από διάφορους ιούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, συμφόρηση, καταρροή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό ή πονόλαιμο. Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά σε ιογενείς λοιμώξεις.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, προτείνονται οι εξής προφυλάξεις:

Αποφεύγετε την επαφή χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Μην μοιράζεστε μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους και άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως.
Πλένετε τα χέρια των παιδιών τακτικά με σαπούνι και νερό, και στεγνώνετε προσεκτικά με χαρτοπετσέτες μίας χρήσης.
Για την ανακούφιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων, ο παιδίατρος κ. Βουδούρης προτείνει αρκετή ξεκούραση, καλή ενυδάτωση, μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, καθώς και τη χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων.

«Εάν το παιδί σας έχει επίμονο κρυολόγημα ή αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε ραντεβού με τον παιδίατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και έλεγχο της υγείας του», καταλήγει ο κ. Βουδούρης.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button