ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή: Σε ποιές ηλικίες το σώμα μας περνάει δραματικές αλλαγές;

Επιστήμονες αποκαλύπτουν το τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες φάσεις στη ζωή μας

Χορηγούμενο

Προσοχή: Σε ποιές ηλικίες το σώμα μας περνάει δραματικές αλλαγές; Επιστήμονες αποκαλύπτουν το τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες φάσεις στη ζωή μας

Προσοχή: Σε ποιές ηλικίες το σώμα μας περνάει δραματικές αλλαγές; Μια πρόσφατη μελέτη έρχεται να φέρει στο φως σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα σε δύο καθοριστικές ηλικίες της ζωής. Παρόλο που γνωρίζουμε πως το σώμα μας εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουμε, οι νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες αλλαγές συμβαίνουν ξαφνικά και με τρόπο πιο δραστικό από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, σε συγκεκριμένες φάσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στους αριθμούς πολλών μορίων και μικροοργανισμών που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα στις ηλικίες των 44 και 60 ετών. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δεδομένων, όπως RNA, πρωτεΐνες, μεταβολίτες και το μικροβίωμα — τη συλλογή των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων που υπάρχουν στο σώμα μας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας από 25 έως 75 ετών.

Χορηγούμενο

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 81% των μορίων που εξετάστηκαν εμφανίστηκαν σημαντικές διακυμάνσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές φάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα αυτών των μορίων δεν ακολουθεί μια σταθερή πορεία, αλλά παρουσιάζει απότομες αλλαγές σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής. Οι συγκεκριμένες ηλικίες των 44 και 60 ετών φαίνεται να είναι πολλές για τις βιολογικές μεταβολές, οι οποίες σχετίζονται με την εξέλιξη της σωματικής και μεταβολικής μας κατάστασης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging και ρίχνει νέο φως στις φάσεις της ανθρώπινης γήρανσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρακολούθησης αυτών των χρονικών σημείων για την καλύτερη κατανόηση της υγείας μας. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερες έρευνες, με στόχο την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που επηρεάζουν τη γήρανση και την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών που συνδέονται με αυτήν.

Οι δραματικές αλλαγές που συντελούνται στο ανθρώπινο σώμα στα 40 και τα 60

Ο Michael Snyder, πρόεδρος του τμήματος γενετικής και κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου- υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές. Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας του ’60. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζουμε».

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με την New York Post, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται στα μόρια και τους μικροοργανισμούς του σώματος αντανακλούν σημαντικές εσωτερικές μεταμορφώσεις. Η ομάδα των ερευνητών αποφασίζει να διερευνήσει αυτές τις μοριακές και μικροβιακές μεταβολές αφού παρατήρησε ότι ο κίνδυνος για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, μικρό απότομα και όχι με σταθερό ρυθμό.

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δεκαετία των 40, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αλλαγές επικεντρώνονται σε μόρια που συνδέονται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, της καφεΐνης, των λιπιδίων, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και τη λειτουργία του δέρματος και των μυών. Όσον αφορά τους ανθρώπους γύρω στα 60, οι μεταβολές αφορούσαν κυρίως τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και το δέρμα και τους μυς.

Από τους 108 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τέσσερις «ηλικιακοί τύποι», κάτι που υποδηλώνει ότι το συκώτι, τα νεφρά, ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Κατά την εξέταση των ομάδων μορίων που εμφανίστηκαν τις πιο έντονες διακυμάνσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε δύο περιόδους της ζωής: στα μέσα της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60. Αυτές οι χρονικές φάσεις φαίνεται να είναι καίριες στιγμές για τις βιολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την ηλικία.

Χορηγούμενο

Μέταλλα: Πόσο πολύτιμα είναι για τον οργανισμό και σε ποιες τροφές κρύβονται;

Τι ισχύει για τις γυναίκες και τι για τους άνδρες;

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα που αφορούσαν την ομάδα των 40χρονων. Αρχικά, είχαν υποθέσει ότι οι αλλαγές που παρατηρούνταν οφείλονταν στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση, κάτι που θα εξηγούσε γιατί οι μεταβολές θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν ανέλυσαν τα δεδομένα ξεχωριστά για κάθε φύλο, ανακάλυψαν ότι αυτές οι μεταβολές επηρέαζαν εξίσου και τους άνδρες, καταρρίπτοντας την αρχική τους υπόθεση.

O Xiaotao Shen, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής της Ιατρικής του Στάνφορντ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας του 40, υπάρχουν πιθανώς άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο εντοπισμός και η μελέτη αυτών των παραγόντων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη μελλοντική έρευνα».

Άμεση αποτοξίνωση του οργανισμού μέσα σε λίγες ώρες

Χορηγούμενο

Ο Shen επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσει τι προκαλεί αυτές τις ξαφνικές αλλαγές, εξετάζοντας αν οφείλονται κυρίως σε συμπεριφορικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Ανεξάρτητα από την αιτία, οι επιστήμονες δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών των 40 και των 60. Συνεχίζεται η αύξηση της σωματικής άσκησης και της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, ώστε το σώμα να προτείνεται καλύτερα σε αυτές τις βιομοριακές αλλαγές.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Όπως υποστηρίζει ο Snyder, «είμαι μεγάλος οπαδός του ότι πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς».


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button