Μέγας Αλέξανδρος: Αποκάλυψη «βόμβα» για τον τάφο και την σορό του! Ο άλυτος γρίφος, το μεγάλο μυστήριο και οι «απαντήσεις»
Μέγας Αλέξανδρος: Αποκάλυψη «βόμβα» για τον τάφο και την σορό του… Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια της Παγκόσμιας Ιστορίας, καθώς η ακριβής του τοποθεσία δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες και τις έρευνες που έχουν γίνει μέσα στους αιώνες, η λύση στο γρίφο παραμένει άπιαστη.
Ο Andrew Michael Chugg είναι ένας συγγραφέας και ερευνητής με ιδιαίτερη φήμη για τη δουλειά του πάνω στον Μέγα Αλέξανδρο, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας. Το έργο του Chugg επικεντρώνεται στην αναζήτηση πληροφοριών για τη ζωή και τον θάνατο του Αλέξανδρου, καθώς και στο μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνιση του τάφου του, ένα ζήτημα που προκαλεί το ενδιαφέρον ιστορικών και αρχαιολόγων εδώ και αιώνες.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες του Chugg είναι ότι το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να ταυτιστεί με αυτό του Αγίου Μάρκου, το οποίο μεταφέρθηκε στη Βενετία, όπου σήμερα βρίσκεται η γνωστή Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Στο βιβλίο του, «The Lost Tomb of Alexander the Great», ο Chugg αναπτύσσει αυτήν τη θεωρία, συνδυάζοντας αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές ενδείξεις.
Υποστηρίζει ότι το σώμα του Αλεξάνδρου φαίνεται να εξαφανίστηκε από τις ιστορικές καταγραφές περίπου στα 400 μ.Χ., χρονικό σημείο που συμπίπτει με την εμφάνιση των λειψάνων του Αγίου Μάρκου, ο οποίος λέγεται ότι μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια. Η θεωρία του Chugg, αν και αμφιλεγόμενη, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και να ενισχύει τη γοητεία γύρω από το άλυτο μυστήριο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η θεωρία του Andrew Michael Chugg για τον πίνακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου βασίζεται σε μια σειρά από κομβικά σημεία:
Εξαφάνιση του Σώματος του Αλεξάνδρου γύρω στο 400 μ.Χ. : Σύμφωνα με τον Chugg, η τελευταία καταγεγραμμένη αναφορά για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου προέρχεται από την Ιωάννη Χρυσόστομο, ο οποίος σημειώνει ότι στην εποχή του ο τάφος δεν ήταν πλέον ορατός. Αυτό υποδηλώνει ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς εκείνη την περίοδο.
Ανακάλυψη – «βόμβα»: Βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος;
Εμφάνιση των Λειψάνων του Αγίου Μάρκου τον 4ο αιώνα
Την ίδια περίπου εποχή που χάθηκαν τα ίχνη του τάφου του Αλεξάνδρου, άρχισαν να εμφανίζονται ιστορικές αναφορές σχετικά με το σώμα του Αγίου Μάρκου, του χριστιανού μάρτυρα από την Αλεξάνδρεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες για τα λείψανα του Αγίου Μάρκου πριν από τον 4ο αιώνα.
Μεταμφίεση του Σώματος του Αλέξανδρου ως του Αγίου Μάρκου
Ο Chugg υποθέτει ότι οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα λείψανα του Αλέξανδρου από τις περιπτώσεις της εξάπλωσης του Χριστιανισμού, ενδέχεται να το παρουσιάσουν ως το σώμα του Αγίου Μάρκου. Δεδομένου ότι ο Αλέξανδρος κάποτε θεωρούσε θεότητα, η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μια στρατηγική απόκρυψη.
Μεταφορά στη Βενετία τον 9ο αιώνα
Κατά την άποψη του Chugg, όταν τα λείψανα του Αγίου Μάρκου μεταφέρθηκαν στη Βενετία τον 9ο αιώνα, είναι πιθανό να μην ανήκαν στον Άγιο Μάρκο, αλλά στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο. Αυτή η υπόθεση προσθέτει μια νέα διάσταση στο μυστήριο, υποδεικνύοντας ότι τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορούν να βρίσκονται σήμερα στη διάσημη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Η θεωρία του Chugg, αν και αμφιλεγόμενη, ανοίγει νέες προοπτικές στην αναζήτηση του χαμένου τάφου του Αλεξάνδρου, προσκαλώντας τους ιστορικούς να επανεξετάσουν τα δεδομένα με διαφορετική οπτική.
Μουμιοποίηση
Το 1275, ο χρονογράφος Martino Da Canale κατέγραψε ότι είδε το σώμα του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και περιέγραψε την κατάστασή του ως μουμιοποιημένη. Αυτή η πρακτική δεν ήταν συνήθης για τους Χριστιανούς, αλλά ήταν αρκετά διαδεδομένη στην αρχαία Αίγυπτο. Αυτό το γεγονός μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα μπορεί να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.
Μακεδονικά σύμβολα
Στην κρύπτη που φιλοξενούσε το σώμα του Αγίου Μάρκου, βρέθηκε ένα πέτρινο ανάγλυφο με σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας. Αυτή η λεπτομέρεια υποδηλώνει μια πιθανή σύνδεση με την καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενισχύοντας την υπόθεση ότι τα λείψανα θα μπορούσαν να είναι δικά του.
Αν και αυτή η θεωρία είναι μόνο μία από τις πολλές σχετικά με τον χαμένο τάφο του Αλεξάνδρου, καταφέρνει να εντυπωσιάζει λόγω της ενδιαφέρουσας σύνθεσης ιστορικών δεδομένων και μύθων. Μια ανάλυση DNA στα λείψανα που βρίσκονται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα μπορούσε ίσως να δώσει την οριστική απάντηση, αν και μια τέτοια έρευνα φαίνεται απίθανη στο κοντινό μέλλον. Προς το παρόν, το μυστήριο παραμένει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τις εντυπωσιακές καμάρες της Βενετίας.
Χορηγούμενο