Σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Kαθώς και των Αγίων Γλύκωνος, Λεπτίνας, και Λούππου. Γιορτάζουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα: Δημήτριος, Δημήτρης, Μίμης, Τζίμης, Ντέμης, Δήμητρα, Μιμή, Γλύκων, Λέπτινος, Λεπτίνα, Κυπαρισσία, Παρεσίνα και Παρέσσα.
Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης, τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου. Kαθώς μαρτύρησε γύρω στο 306 μ.Χ. Η φήμη του εξαπλώθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Όταν η πόλη της Θεσσαλονίκης ανέδειξε σε σύμβολο πίστης και προστάτη της.
Ακόμη ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια σε επαρχία της Μακεδονίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι ικανότητές του και η ευγενική του καταγωγή του επέτρεψαν να αναδειχθεί σε σημαντική στρατιωτική θέση υπό τον αυτοκράτορα Γαλέριο Μαξιμιανό. Αν και κατείχε υψηλό αξίωμα σε μια αυτοκρατορία που υιοθέτησε την ειδωλολατρία, ο Άγιος Δημήτριος παρέμεινε πιστός στον χριστιανισμό. Ενθαρρύνοντας τους πιστούς να υπομείνουν τις διώξεις και μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη. Αυτή η δραστηριότητά του προκάλεσε τη ζήλια ειδωλολατρών αξιωματούχων. Οι οποίοι τον κατηγόρησαν και τον οδήγησαν στη φυλακή με τη διαταγή του αυτοκράτορα.
Επίσης στη φυλακή, ο Δημήτριος έδωσε την ευλογία του σε έναν νεαρό χριστιανό, τον Νέστορα. Ο οποίος ετοιμαζόταν να μονομαχήσει με τον Λυαίο, έναν ισχυρό πολεμιστή των ειδωλολατρών. Ωστόσο με την ευχή του Αγίου, ο Νέστορας νίκησε, προκαλώντας την οργή του αυτοκράτορα. Έτσι, ο Δημήτριος και ο Νέστορας οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και ενταφιάστηκαν μαζί στο μέρος όπου ο Άγιος κρατούνταν φυλακισμένος.
Επιπλέον η ημέρα αυτή τιμά τη θυσία του Αγίου Δημητρίου και τις αξίες της αφοσίωσης και της θυσίας. Ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να τον θεωρεί ως αιώνιο προστάτη της.
Απολυτίκιο:
Χορηγούμενο