Η αγαπημένη τυρόπιτα όλων, η κουρού, σε μίνι εκδοχή, για μεγάλες απολαύσεις!
Υλικά
330 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι, γ.ο.χ. (και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης)
180 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
150 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 αυγό (μεσαίο)
1 κρόκος αυγού, αραιωμένος με λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Γέμιση: Αρχικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, φορώντας γάντια χρήσης για καλύτερη ανάμειξη.
Ζύμη: Έπειτα στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε το αλεύρι. Μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Ύστερα πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ½ ώρα. Φοράμε γάντια για να ανοίξουμε τη ζύμη και να μη μεταδώσουμε θερμότητα.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη λαδόκολλα και καλύπτουμε με άλλο κομμάτι λαδόκολλας. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 3mm, προσθέτοντας αλεύρι αν κολλάει.
Χρησιμοποιούμε στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. για να κόψουμε τη ζύμη. Ό,τι περισσεύει το ξαναπλάθουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Γεμίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με ½ κουταλιά της σούπας γέμιση. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με αραιωμένο κρόκο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-27 λεπτά.
Αφήνουμε τα τυροπιτάκια να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε ζεστά.
Συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη
Χορηγούμενο