Ποιός είναι ο Τουρκόφιλος Ισλαμιστής που έριξε τον Άσαντ; Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, ηγετική μορφή του συνασπισμού ανταρτών που οδήγησε σε μια επίθεση αιφνιδίων στη Συρία, φέρεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με δηλώσεις των μαχητών του. Με την κατάληψη της Δαμασκού, οι αντάρτες ανακήρυξαν την πρωτεύουσα «ελεύθερη πόλη».
Ως ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια ομάδα που αποτελούσε κάποτε παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, ο Τζολάνι είχε εξαρχής θέσει ως στόχο την ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2000. Ωστόσο, η στρατηγική του έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς έχει υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή δημόσιο λόγο, φαινομενικά για να προσελκύσει ευρύτερη υποστήριξη.
Ο Τζολάνι, που διακρίνεται για τη γεροδεμένη κορμοστασιά του, τα μαύρα γένια και το δυναμικό του βλέμμα, εγκατέλειψε το χαρακτηριστικό τουρμπάνι των τζιχαντιστών, που φορούσε κατά την έναρξη του πολέμου το 2011. Σήμερα, εμφανίζεται συχνά με στρατιωτική ή ακόμη και με κοστούμι, σε μια προσπάθεια να αναδείξει μια εικόνα διαφορετική από εκείνη του φανατικού μαχητή.
Από το 2016, μετά τη ρήξη του με την αλ-Κάιντα, ο Τζολάνι προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την εικόνα του και να παρουσιαστεί ως πιο μετριοπαθής ηγέτης. Παρά την προσπάθειά του, οι δυτικές κυβερνήσεις και οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν την τρομοκρατική οργάνωση HTS, και οι ενέργειες του Τζολάνι παραμένουν αντικείμενο καχυποψίας.
«Πρόκειται για έναν ριζοσπάστη που λειτουργεί με πραγματισμό», σημειώνει ο Τομά Πιερέ, ειδικός στον ισλαμισμό στη Συρία. Αυτή η διπλή φύση του Τζολάνι, ως φονταμενταλιστή που επιχειρεί να εμφανιστεί μετροπαθής, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του, ενώ ο ρόλος του στη νέα πολιτική πραγματικότητα της Συρίας μένει να φανεί.
«Το 2014 βρισκόταν στη κορύφωση του ριζοσπαστισμού του για να επιβληθεί έναντι της ριζοσπαστικής φράξιας της εξέγερσης και της (τζιχαντιστικής) οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά στη συνέχεια μετρίασε το λόγο του», εξηγεί αυτός ο ερευνητής του CNRS.
Ο Άχμεντ αλ-Σάρα, γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Μαζέ, μια εύπορη περιοχή της Δαμασκού, σε μια οικογένεια καλής οικονομικής κατάστασης. Αρχικά, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική, αλλά η πορεία του στη ζωή τον οδήγησε σε άλλες κατευθύνσεις.
Μετά την επίθεση των ανταρτών στις 27 Νοεμβρίου, ο Τζολάνι άρχισε να χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα, αποφεύγοντας το πολεμικό ψευδώνυμο που τον συνοδεύει ως τότε. Σε συνέντευξή του το 2021 στο αμερικανικό δίκτυο PBS, εξήγησε πως το όνομα «Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι» αναφέρεται στις οικογένειες της οικογένειας του, η οποία κατάγεται από τα υψώματα του Γκολάν, τα οποία στα αραβικά ονομάζονται «αλ-Τζολάν».
Ο Τζολάνι αναφέρθηκε επίσης στον παππού του, ο οποίος εκτοπίστηκε από την περιοχή του Γκολάν το 1967, μετά την κατάληψη μέρους του υψώματος από το Ισραήλ, γεγονός που διαμόρφωσε την οικογενειακή του ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις πολιτικές στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye, «τα πρώτα σημάδια του τζιχαντισμού άρχισαν να εμφανίζονται στη ζωή του Τζολάνι» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε «θα αρχίσει να παρακολουθεί κηρύγματα και μυστικά στρογγυλά τραπέζια στα περιθωριοποιημένα προάστια της Δαμασκού».
11η Σεπτεμβρίου 2001: Τι κρύβεται πίσω από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο;
Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο Τζολάνι εγκατέλειψε τη Συρία και κατευθύνθηκε στο Ιράκ για να πολεμήσει, όπου εντάχθηκε στην οργάνωση αλ-Κάιντα στον Ιράκ του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Εκεί, συνελήφθη και πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή.
Όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Άσαντ το 2011, ο Τζολάνι επέστρεψε στη Συρία για να ιδρύσει το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το οποίο αργότερα θα εξελιχθεί σε Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
Το 2013, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, τον μελλοντικό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, προτιμώντας να ακολουθήσει τον ηγέτη της αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Το 2015, δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά της Δύσης, σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτο, και επιβεβαίωσε την απόφασή του να διακόψει τις σχέσεις με την αλ-Κάιντα προκειμένου να αποδομήσει τα διεθνή προσχήματα που έδιναν αφορμή για επιθέσεις κατά της οργάνωσής. του.
Από εκεί και πέρα, ακολούθησε μια πολιτική προσανατολισμένη στην ενίσχυση της επιρροής του ως «κρατικός άνδρας». Στον Ιανουάριο του 2017, επέβαλε στους ριζοσπαστικούς αντάρτες της βόρειας Συρίας τη συγχώνευση τους στο HTS, δημιουργώντας μια πολιτική διοίκηση και ενισχύοντας τις θετικές κινήσεις απέναντι στους χριστιανούς στην περιοχή του Ιντλίμπ, την οποία η οργάνωσή του ελέγχει.
Ωστόσο, η HTS έγινε από κατοίκους, συγγενείς κρατουμένων και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων για φρικαλεότητες που θυμίζουν εγκλήματα πολέμου, προκαλώντας διαδηλώσεις κατά των κατηγοριών της οργάνωσης. Παρά τις κατηγορίες, ο Τζολάνι προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Χαλεπιού, μιας πόλης με μεγάλη χριστιανική κοινότητα, καλώντας τους μαχητές του να περιγράψει την «ασφάλεια στις απελευθερωμένες περιοχές».
«Πιστεύω πως είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα καλής πολιτικής. Όσο λιγότερο φοβούνται οι Σύροι και η διεθνής κοινότητα, τόσο περισσότερο ο Τζολάνι θα εμφανίζεται ως ένας υπεύθυνος παράγοντας μάλλον, παρά ως ένας τοξικός εξτρεμιστής τζιχαντιστής και τόσο περισσότερο θα καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη του στόχου του», διαβεβαιώνει ο ερευνητής Άρον Λουντ.
«Είναι άραγε εντελώς ειλικρινής; Σίγουρα όχι. Ο τύπος αυτός προέρχεται από μια πολύ σκληρή θρησκευτική φονταμενταλιστική παράδοση. Όμως αυτό που κάνει, είναι το ευφυές που πρέπει να πει και να κάνει αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο Λουντ.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τον καιρό των επόμενων ημερών. Προειδοποιώντας για…
Αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023, τιμάται η μνήμη των Αγίων…
Μια 26χρονη μητέρα από τη Βρετανία πέθανε στην Τουρκία μετά από μια ιατρική θεραπεία για…
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στη Βόνιτσα, οι…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες, Τετάρτη (11/12), στη Νέα Ερυθραία. Όταν μία μητέρα με…
Αντισώματα κατά της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε δείγματα αίματος από άλογα στη Μογγολία. Γεγονός…