Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Αδιανόητο: Λιβυκό ερευνητικό πλοίο, υπό την προστασία Τουρκικών δυνάμεων, κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανενόχλητο έξω από την Πύλο!

Τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση;

Χορηγούμενο

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επέδωσε εχθές στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα Ρηματική Διακοίνωση. Σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται ότι λιβυκό ερευνητικό σκάφος, SANCO SWIFT, υπό την προστασία της Τουρκίας, κάνει έρευνες νοτιοδυτικά της Πύλου!

Πιο συγκεκριμένα. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας. Και μάλιστα, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω σχετικών NAVTEX.

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη Λιβύη, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζει στη Λιβύη ότι τα δύο παράνομα μνημόνια που έχει υπογράψει με την Τουρκία παραβιάζουν κατάφορα την UNCLOS.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της. Καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει  τα εν λόγω μνημόνια. Κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις.

Και το Ελληνικό ΥΠΕΞ  επαναλαμβάνει την επιθυμία για επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση. Την κυβέρνηση δηλαδή που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button