Αυτή η συνταγή για καριόκες, εμπνευσμένη από την αγιορείτικη παράδοση, προσφέρει μια νηστίσιμη εκδοχή του αγαπημένου γλυκού. Χωρίς τη χρήση βουτύρου ή γάλακτος. Επίσης η πλούσια γεύση κακάο, καρυδιού και χαλβά, σε συνδυασμό με τα αρώματα πορτοκαλιού και μπαχαρικών, δημιουργεί ένα απολαυστικό γλυκό.
Υλικά:
200 γρ. χαλβάς βανίλιας, τριμμένος
και 200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
150 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. κακάο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
150 ml χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη, λιωμένη
50 ml κονιάκ (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
250 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη, λιωμένη
1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο (για γυαλάδα)
Εκτέλεση:
Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον τριμμένο χαλβά, τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στη συνέχεια προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη λιωμένη κουβερτούρα και το κονιάκ (εάν χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Έπειτα απλώστε το μείγμα σε λαδόκολλα και πλάστε το σε ρολό, τυλίγοντάς το σφιχτά. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να σφίξει.
Κατόπιν λιώστε την κουβερτούρα για την επικάλυψη μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί. Βγάλτε το ρολό από το ψυγείο, ξετυλίξτε το και καλύψτε το με την λιωμένη σοκολάτα.
Επίσης όταν η σοκολάτα σταθεροποιηθεί, κόψτε την καριόκα σε λεπτές φέτες και σερβίρετε.
Συμβουλές:
Επιπλέον μπορείτε να φυλάξετε τις καριόκες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Ωστόσο εάν θέλετε μια πιο έντονη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλβά σοκολάτας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια.
Χορηγούμενο