ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο – Το νηστίσιμο πιάτο που θα ‘απογειώσει’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι!

Εάν θέλετε να ‘απογειώσετε’ το Σαρακοστιανό σας τραπέζι, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε Αγιορείτικο χταπόδι στιφάδο. Ένα πιάτο με απίθανα αρώματα, που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά, που θα χρειαστείτε είναι απλά, υγιεινά και επίσης οικονομικά. Και το πιάτο που προτείνει ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου* θα σας εκπλήξει. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή βήμα – βήμα και το αποτέλεσμα θα πλημμυρίσει αρώματα και γεύση το Σαρακοστιανό σας τραπέζι.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια εσαλότ (μικρά κρεμμύδια για στιφάδο)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξύδι (ή μηλόξυδο)
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
4 κ.σ ελαιόλαδο
κόκκοι πιπεριού μίξ (μαύρο, πράσινο, ρόζ, και λευκό σε μύλο)
Μπαχάρι

Βήμα – βήμα η εκτέλεση
  • Πλένουμε καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό.
  • Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια, κρατάμε την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια (σε κομμάτια των 2 εκ.) και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Μόλις σοταριστεί και το χταπόδι, προσθέτουμε το ξύδι, τη δάφνη, το κρασί, το μπαχάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε επίσης τις ντομάτες, καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια ωραία, πλούσια σάλτσα.

*Ο σεφ Στέλιος Χατζηνικολάου έχει εργαστεί ως executive Chef στο AMMOS restaurant στην Κυπαρισσία, ως executive Chef στο bistrot Mad Hatters στην Πάρο, στο Helios restaurant, ως Head Chef στο Bahrain στα UAE, στο Hotel Perrakis στην Άνδρο ως Sous Chef και από το 2018 είναι Private Chef και επίσης ιδιοκτήτης του site www.mediterranean-cuisine.com

Back to top button