Απολαύστε ένα λαχταριστό, νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, μια συνταγή που προέρχεται από το Άγιο Όρος και είναι ιδανική για περιόδους νηστείας. Το “σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο” είναι ένα εύκολο στην παρασκευή γλυκό, που θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για σοκολάτα, χωρίς να παραβιάσετε τους κανόνες της νηστείας.
Υλικά:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.
Προσθέστε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε λαδώσει ελαφρά.
Ψήστε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Για μια πιο εντυπωσιακή παρουσίαση, μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή να το συνοδεύσετε με ένα νηστίσιμο σοκολατένιο γλάσο.
Χορηγούμενο