Στο Άγιον Όρος, η αυστηρή νηστεία οδήγησε στη δημιουργία πολλών συνταγών χωρίς ζωικά προϊόντα, γνωστές ως «νηστίσιμες». Μία από αυτές τις συνταγές, που θυμίζει παγωτό σοκολάτα, είναι εύκολη στην παρασκευή της και είναι ιδανική για τους λάτρεις του vegan τρόπου ζωής.
Συνταγή για νηστίσιμο παγωτό σοκολάτας (vegan)
Υλικά:
400 ml γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου
2-3 ώριμες μπανάνες
3-4 κ.σ. άγλυκο κακάο
2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή πετιμέζι (ή μέλι, αν δεν είναι αυστηρά vegan)
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά:
Ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια)
Ξύσμα πορτοκαλιού ή κανέλα
Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
Λιώνετε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και λείο.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό σκεύος και το τοποθετείτε στην κατάψυξη.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, ανακατεύετε το μείγμα κάθε 30-40 λεπτά για 2-3 ώρες, ώστε να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Το αφήνετε να παγώσει τελείως (για περίπου 6-8 ώρες) και σερβίρετε.
Αυτή η συνταγή βασίζεται στη φιλοσοφία της αγιορείτικης κουζίνας, χρησιμοποιώντας απλά υλικά χωρίς ζωικά παράγωγα, με πνεύμα λιτότητας και ευγνωμοσύνης.
Χορηγούμενο