Ανακαλύψτε μια γευστική και αρωματική παραλλαγή του κλασικού παστίτσιου. Ιδανική για περιόδους νηστείας ή για όσους επιθυμούν ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα. Αυτό το αγιορείτικο παστίτσιο συνδυάζει πλούσια μανιτάρια με μια αρωματική σάλτσα ντομάτας και μια βελούδινη μπεσαμέλ χωρίς γαλακτοκομικά.
500 γρ. ειδικά μακαρόνια για παστίτσιο
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κιλό φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια
1 μικρό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Λίγο μπαχάρι σε σκόνη
Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
7 φλιτζάνια νερό ή φυτικό γάλα (κατά προτίμηση σόγιας για πιο κρεμώδη υφή)
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Αρχικά ξεκινήστε ετοιμάζοντας τη σάλτσα. Καθαρίστε τα κρεμμύδια, ψιλοκόψτε τα πολύ καλά ή πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ. Σε μια κατσαρόλα, βράστε τα πολτοποιημένα κρεμμύδια μαζί με τον χυμό ντομάτας και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (αν χρησιμοποιείτε). Ωστόσο προς το τέλος του βρασμού, προσθέστε το μπαχάρι και λίγο μαύρο πιπέρι.
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε τα τεμαχισμένα μανιτάρια με το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε τα να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Έπειτα ενώστε τα σοταρισμένα μανιτάρια με την έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 5-10 λεπτά. Προσθέστε αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Επίσης ετοιμάστε την νηστίσιμη μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε το νερό ή το φυτικό γάλα μαζί με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε ένα μπολ, διαλύστε καλά το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό ή φυτικό γάλα. Φροντίζοντας να μην υπάρχουν σβώλοι. Ρίξτε το διαλυμένο αλεύρι σιγά-σιγά στο βραστό υγρό, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει και να αποκτήσει μια λεία και κρεμώδη υφή. Προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι.
Ωστόσο προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε καλά ένα μέτριο ταψί.
Επιπλέον στρώνετε στον πάτο του ταψιού τη μισή ποσότητα των μακαρονιών για παστίτσιο. Μετά αδειάστε ομοιόμορφα τη σάλτσα μανιταριών πάνω από τα μακαρόνια. Έπειτα καλύψτε με την υπόλοιπη ποσότητα μακαρονιών.
Τέλος, περιχύστε όλη την επιφάνεια του παστιτσίου με την νηστίσιμη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να καλύψει όλα τα μακαρόνια.
Κατόπιν ψήστε το παστίτσιο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει όμορφα και να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα.
Ωστόσο αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε.
Απολαύστε αυτό το νόστιμο και νηστίσιμο αγιορείτικο παστίτσιο με μανιτάρια!
Ο Στέφανος Κασσελάκης λύνει τη σιωπή του για την προσωπική του ζωή: Ο... «χωρισμός» με…
Ποιός κρύβεται πίσω από το τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή; Ταυτοποιήθηκε ο φαρσέρ Ένας συναγερμός…
Αποχώρηση βόμβα στον ΣΚΑΪ με τις εξελίξεις στο κανάλι του Φαλήρου να είναι ραγδαίες και…
Σάλος στη Γλυφάδα Ποιοί και γιατί ξυλοκόπησαν άγρια γνωστό επιχειρηματία έξω από το πολυτελέστατο σπίτι…
Τηλεφώνημα για βόμβα στη Βουλή και στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και…
Η Nancy Tawby έκανε αισθητή την παρουσία της από την πρώτη στιγμή στο σπίτι του…