Η αγιορείτικη κουζίνα, με την πλούσια παράδοση και την πνευματική της διάσταση, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη σε απλά, φυσικά υλικά. Οι μοναχοί, ακολουθώντας τις παραδόσεις, δημιουργούν πιάτα που αντικατοπτρίζουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους.
Παρακάτω, παρουσιάζονται δύο αντιπροσωπευτικές συνταγές από το Άγιο Όρος, που συνδυάζουν την παράδοση με την υγιεινή διατροφή:
Ένα πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ριζότο με τα αρώματα των μανιταριών, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία.
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio)
500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή νερό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο και βούτυρο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε παρμεζάνα (αν θέλουμε) και καρυκεύουμε.
Σερβίρουμε ζεστό.
Αυτές οι συνταγές, γεμάτες γεύση και θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία από το Άγιο Όρος.
Η Άννα Σιάλαρου, παρά τη δύσκολη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, στέλνει ένα γεμάτο…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ριζικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυξάνοντας το όριο των…
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Έφτασε στην κορυφή,…
Με κεντρικό σύνθημα την απεργία και όχι την αργία, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους σε…
Ο Γιώργος Νταλάρας, σε δηλώσεις του για τις επερχόμενες εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,…
Ένα ακόμη περιστατικό νεανικής βίας καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Όπου ένας μαθητής ενεπλάκη σε επίθεση εναντίον…