Η αγιορείτικη κουζίνα, με την πλούσια παράδοση και την πνευματική της διάσταση, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη σε απλά, φυσικά υλικά. Οι μοναχοί, ακολουθώντας τις παραδόσεις, δημιουργούν πιάτα που αντικατοπτρίζουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους.
Παρακάτω, παρουσιάζονται δύο αντιπροσωπευτικές συνταγές από το Άγιο Όρος, που συνδυάζουν την παράδοση με την υγιεινή διατροφή:
Ένα πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ριζότο με τα αρώματα των μανιταριών, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία.
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio)
500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή νερό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο και βούτυρο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε παρμεζάνα (αν θέλουμε) και καρυκεύουμε.
Σερβίρουμε ζεστό.
Αυτές οι συνταγές, γεμάτες γεύση και θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία από το Άγιο Όρος.
Καταιγιστικές εξελίξεις: Τραμπ και Πούτιν τελειώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία... Η επικοινωνία των δύο Προέδρων…
Απίστευτος διάλογος Μικρούτσικου – Φειδία με μπηχτές και απολαυστικό χιούμορ Ο Φειδίας Παναγιώτου βρέθηκε καλεσμένος…
Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ωστόσο η κατανάλωσή του πρέπει να…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό στις 11:00, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από τη νέα…
Η διάρκεια της ζωής και η κατάσταση της υγείας μας δεν καθορίζονται αποκλειστικά από τα…
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοινώνει αυτή τη στιγμή τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα…