Η αγιορείτικη κουζίνα, με την πλούσια παράδοση και την πνευματική της διάσταση, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη σε απλά, φυσικά υλικά. Οι μοναχοί, ακολουθώντας τις παραδόσεις, δημιουργούν πιάτα που αντικατοπτρίζουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους.
Παρακάτω, παρουσιάζονται δύο αντιπροσωπευτικές συνταγές από το Άγιο Όρος, που συνδυάζουν την παράδοση με την υγιεινή διατροφή:
Ένα πιάτο που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ριζότο με τα αρώματα των μανιταριών, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία.
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio)
500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή νερό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο και βούτυρο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε παρμεζάνα (αν θέλουμε) και καρυκεύουμε.
Σερβίρουμε ζεστό.
Αυτές οι συνταγές, γεμάτες γεύση και θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία από το Άγιο Όρος.
Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη δύο νεαρών, ηλικίας 27 και 19 ετών, για τη μεγάλη…
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ανακοίνωσε την έναρξη της διάθεσης του membership CLUB 1908 για την…
Η Χίος ζει ένα δράμα, με τη μεγάλη πυρκαγιά να έχει αφήσει πίσω της εικόνες…
Οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές…
Ο εφιάλτης της επιδημίας χολέρας προστίθεται στις ήδη τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Σουδάν. Τουλάχιστον…
Ο Παναθηναϊκός προχωρά δυναμικά στην προσπάθεια για την απόκτηση του Νταβίντε Καλάμπρια, του 28χρονου δεξιού…