Άγιος Αντώνιος Ο Βίος και η σχέση με τον Άγιο Αθανάσιο, η πνευματική παρακαταθήκη και η κοίμησή του σε ηλικία 105 ετών
Η 17η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα μεγάλης εορτής για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς τιμάται η μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, της θεμελιωτής του μοναχικού βίου. Ο Άγιος Αντώνιος, γνωστός και ως «καθηγητής της ερήμου», υπήρξε πνευματική σπουδαία μορφή της χριστιανικής, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της πίστης.
Ο Άγιος Αντώνιος υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, ο οποίος όχι μόνο υπήρξε μαθητής του αλλά και ο βιογράφος του. Ο Μέγας Αθανάσιος, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, αποτύπωσε με ζωντανή αφήγηση τον βίο του Αγίου Αντωνίου, δημιουργώντας ένα έργο μεγάλης πνευματικής αξίας. Στο τέλος της ζωής του, ο Άγιος Αντώνιος παρέδωσε στον Αθανάσιο τον μανδύα του, που ο τελευταίος θεωρούσε ιερό φυλακτό.
Γράφει ο Μέγας Αθανάσιος: «Ούτω παρά πάντων ήτο προσφιλής και όλοι ηξίουν να τον έχουν πνευματικόν πατέρα»,και «Σαν ιατρόν επέστειλεν ο Θεός τον Άγιον Αντώνιον εις την Αίγυπτον. Διότι ποίος ήρχετο προς αυτόν λυπούμενος και δεν υπέστρεφε χαίρων; Ποίος ήρχετο θρηνών διά θάνατον προσφιλών του προσώπων και αμέσως απέβαλε το πένθος; Ποίος ήρχετο οργιζόμενος και εις φιλίαν μετεβάλλετο; Ποίος νέος ήρχετο εις το όρος της ασκήσεως του και θεωρήσας τον ασκητήν Αντώνιον δεν ηρνείτο αμέσως τις ηδονές και ηγάπα την σωφροσύνην;».
Άγιος Παΐσιος: Τι συμβαίνει όταν φοράς Σταυρό στο λαιμό σου;
Γεννημένος γύρω στο 250 μ.Χ. στην Κομά της Άνω Αιγύπτου, από εύπορους και ευλαβείς γονείς, ο Άγιος Αντώνιος έδειξε από το νωρίς ενδιαφέρον για τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατο των γονιών του, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο της Θηβαΐδας, όπου έζησε ως ασκητής για 25 χρόνια. Η φήμη του ως πνευματικού δασκάλου σύντομα εξαπλώθηκε, προσελκύοντας πλήθος πιστών που ζητούσαν τις συμβουλές και τις ευλογίες του.
Ο Άγιος Αντώνιος δίδασκε την απόλυτη αγάπη προς τον Χριστό και τη σημασία της εστίασης στα αιώνια αγαθά αντί για τα πρόσκαιρα. Τόνιζε πως η εγκατάλειψη των γήινων υλικών είναι σαν να αφήνεις κάτι ελάχιστης αξίας για να αποκτήσεις έναν αμύθητο θησαυρό.
Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Μαξιμίνου, κατέβηκε στην Αλεξάνδρεια για να στηρίξει τους πιστούς. Όταν οι διωγμοί σταμάτησαν, επέστρεψε στην έρημο, όπου απομονώθηκε ακόμη περισσότερο στον όρο Κολξίμ. Εκεί, παρότι επιθυμούσε την ησυχία, πλήθος πιστών εξακολουθούσε να τον επισκέπτεται, ζητώντας τη βοήθειά του.
Ο Άγιος Αντώνιος εκοιμήθη το 356 μ.Χ., σε ηλικία 105 ετών, αφήνοντας τους μαθητές του πνευματική και ηθική παρακαταθήκη. Ο τόπος της ταφής του παρέμεινε μυστικός, όπως επιθυμούσε, ενώ τα λείψανά του αργότερα μεταφέρθηκαν από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη και τελικά στη Γαλλία.
Η ζωή και το έργο του Αγίου Αντωνίου συνεχίζουν να εμπνέουν πιστούς, υπενθυμίζοντας τη δύναμη της πίστης και την αξία της πνευματικής αναζήτησης.
«Περίεργο» δείπνο Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη σε μια «σκοτεινή» και πολύ κρίσιμη συγκυρία Μια…
Αθωώνεται ο Ηλίας Κασιδιάρης για την εξαπάτηση των εκλογέων; Ραγδαίες εξελίξεις μετά την πρόταση της…
Το Ισραήλ σφυροκοπά το καθεστώς Τζολάνι για τις μαζικές σφαγές αμάχων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων…
Αυτή είναι η νέα βίλα του Γιώργου Προκοπίου στο Λαγονήσι... Πόσο και από ποιά κυρία…
Αισχρή επίθεση Τούρκων φιλάθλων της Αναντολού Εφές κατά του Εργκίν Αταμάν στο παιχνίδι με τον…
Άγιος Νικόλαος: Νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στον τάφο του και το πέτρινο φέρετρο που βρέθηκε στην…