Άγιος Νικόλαος: Νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στον τάφο του και το πέτρινο φέρετρο που βρέθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα παρακολούθησε με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή Ντέμρε της Αττάλειας.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν στην περιοχή εξέφρασαν την πεποίθηση ότι εντόπισαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου, της εμβληματικής μορφής που αποτέλεσε την έμπνευση για τον παγκοσμίως αγαπημένο «Άγιο Βασίλη».
Σύμφωνα με τις αναφορές, ανακαλύφθηκε ένας ασβεστολιθικός τάφος μήκους 1,8 μέτρων, ο οποίος διέθετε υπερυψωμένο καπάκι και κεκλιμένη στέγη. Ο τάφος βρέθηκε θαμμένος κάτω από το έδαφος, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία.
Το πέτρινο φέρετρο εντοπίστηκε εντός μιας διώροφης κατασκευής που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων για τη σημασία του ευρήματος.
Σε μια εξέλιξη που προσθέτει περαιτέρω ενδιαφέρον στην ανακάλυψη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Mustafa Kemal στο Χατάι υποστήριξε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν επιγραφές στην επιφάνεια του τάφου. Οι επιγραφές αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τον προσδιορισμό της χρονολογίας της ταφής και την ταυτοποίηση του περιεχομένου του τάφου. Η τοποθεσία της σαρκοφάγου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρέχει έμμεση αλλά σημαντική υποστήριξη στην υπόθεση ότι πρόκειται για τον αρχικό τόπο ταφής του αγίου.
Άγιος Νικόλαος: Ο προστάτης των φτωχών και των ναυτικών – Η θαυματουργή εικόνα στο Κρεμλίνο
Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό χτίστηκε με εντολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄. Μετά τον θάνατο του αγίου, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε αυτή την εκκλησία, η οποία κατέστη σημαντικός τόπος προσκυνήματος. Ωστόσο, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, τα λείψανα του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, όπου θεωρούνταν πολύτιμο κειμήλιο. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, ναυτικοί μετέφεραν το λείψανο στη Βενετία.
Άγιος Νικόλαος: Τα 4 μεγάλα θαύματα που σημάδεψαν την ιστορία
Η πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου στην αρχική τοποθεσία ταφής του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία αναμένεται να ρίξει νέο φως στην ιστορία του αγίου και να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εποχή και τις συνθήκες της ταφής του, ενισχύοντας παράλληλα τη σημασία της περιοχής ως πολιτιστικού και ιστορικού θησαυρού. Η αναμονή για την αποκρυπτογράφηση πιθανών επιγραφών στον τάφο είναι μεγάλη, καθώς αυτές θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν οριστικά την ταυτότητα του ενοίκου του και να αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής και της μεταθανάτιας ιστορίας του Αγίου Νικολάου.
Σήμερα, Σάββατο 3 Μαΐου 2025, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη της Αγίας Μαύρας και του…
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Γρηγόρης Φανάρας. Ιστορική μορφή και εμβληματικός…
Ο Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι πρωτοπορεί. Εγκαθιστώντας το πρώτο στην…
Σοκ στην τοπική κοινωνία του Αλίμου έχει προκαλέσει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία. Mε πρωταγωνιστή έναν…
«Περίεργο» δείπνο Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη σε μια «σκοτεινή» και πολύ κρίσιμη συγκυρία Μια…
Αθωώνεται ο Ηλίας Κασιδιάρης για την εξαπάτηση των εκλογέων; Ραγδαίες εξελίξεις μετά την πρόταση της…