Τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης
Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων. Που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον. Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6.
Ωστόσο η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
Γάλα
Κρέας (όλα τα είδη)
Ψάρια
Θαλασσινά
Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του. Κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:
Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
Κονσέρβες ντομάτας επίσης
Χυμός καρότου επίσης
Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο
Επιπλέον χρησιμοποιείστε κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων
Καθώς το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών. Των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες. Ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.
Αρχικά η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος. Για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.
-Ακόμα μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας. Διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης.
-Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος. Ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις «κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό».
Επίσης τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί (πίκλες) πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
Ακόμα συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο οικιακό περιβάλλον. Και απορρίψτε τα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών.
Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές (θ>60oC). Μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται.
Απίστευτο: 60χρονος «ποντικός» έκλεψε μέχρι και το Επιμανίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα από εκκλησία στα Χανιά...…
Μπέζος και Σάντσες σε καυτές περιπτύξεις πάνω στο υπερπολυτελές σκάφος... Σάλος με τις απαγορευμένες λήψεις…
Ποιά είναι η τελευταία κίνηση που κάνουν οι άνθρωποι όταν πεθάνουν; Η ανατριχιαστική αποκάλυψη από…
Άγιος Παΐσιος: Το συγκλονιστικό θαύμα που δεν θα δούμε ποτέ στο Mega και στην πετυχημένη…
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για δασική πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο της Εύβοιας. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον…
Ο Γάλλος σέντερ Ματίας Λεσόρ δίνει μάχη με τον χρόνο για να προλάβει να αγωνιστεί…