Ανακάλυψη σοκ για τις τηγανιτές πατάτες… Τι έδειξε νέα έρευνα ότι προκαλούν στον οργανισμό μας εάν τρώμε έστω και τρεις φορές την εβδομάδα;
Μια νέα, εκτεταμένη επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τη γενική αντίληψη για την πατάτα ως αθώα πηγή υδατανθράκων, στρέφοντας τους προβολείς σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής της: τις τηγανητές πατάτες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The British Medical Journal τον περασμένο Αύγουστο, υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών μπορεί να εκτοξεύσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 20%.
Η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσο ο τρόπος παρασκευής της πατάτας – είτε ως βραστή, ψητή, πουρές, είτε ως τηγανητή – επηρεάζει τον κίνδυνο για τη χρόνια αυτή νόσο. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, βασιζόμενη σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 205.000 επαγγελματίες υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες διαχρονικές μελέτες από το 1984 έως το 2021.
Οι συμμετέχοντες, όλοι υγιείς κατά την έναρξη της έρευνας (δεν έπασχαν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο), συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή η μακροχρόνια παρακολούθηση επέτρεψε στους επιστήμονες να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της εξέλιξης της υγείας με αξιοπιστία.
Πώς από τις ντομάτες γεννήθηκαν οι πατάτες; Απίστευτη ανακάλυψη
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 40ετούς περιόδου παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 22.299 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και συνεκτίμησαν πλήθος άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο τρόπος ζωής και οι συνολικές διατροφικές συνήθειες, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:
Αντίθετα με την τηγανητή εκδοχή, η παρόμοια κατανάλωση πατάτας μαγειρεμένης με υγιεινότερους τρόπους – δηλαδή ψητής, βραστής ή ως πουρές – δεν συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
Γλυκοπατάτες: Τα άγνωστα οφέλη και οι παρενέργειες
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος δεν έγκειται πρωτίστως στην ίδια την πατάτα, αλλά μάλλον στον τρόπο παρασκευής της, ο οποίος συχνά περιλαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες, κορεσμένα λίπη και πιθανή αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη λόγω του τηγανίσματος.
Το κόλπο για να κάνετε τις μπαγιάτικες τηγανητές πατάτες από το ψυγείο ξανά τραγανές και χρυσαφένιες
Η έρευνα αυτή αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τη σημασία που έχει, όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε, ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολικά 380 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με σχέση εργασίας Ιδιωτικού…
Στις 21 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, μία από τις…
Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Μαρινόπουλου. Έφυγε…
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκρίνοντας την προκήρυξη για την…
Ποιός είναι ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ, που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρο στον…
Σοκ και σάλος στη Γαλλία: Ο νέος ΑΓΕΕΘΑ ζήτησε από τους Δημάρχους να προετοιμαστούν για…