ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλύπτοντας την 5η γεύση: Umami, η μαγική γεύση – Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου;

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά»

Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου! Απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου burger ή μια vegetarian μακαρονάδα, και προσπαθώντας να περιγράψεις αυτήν την απίθανη νοστιμιά, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο;

Αυτή η γεύση που μένει στο στόμα, προκαλεί την έκκριση σάλιου. Επίσης ενεργοποιεί τους γευστικούς σου κάλυκες είναι η 5η γεύση, γνωστή ως Umami (ουμάμι).

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά» και αποτελεί την 5η βασική γεύση μετά από το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Η γεύση αυτή επιστημονικά καθορίστηκε το 2000, όταν μελέτες αποκάλυψαν ότι οι γευστικοί μας κάλυκες αντιλαμβάνονται το umami μέσω του γλουταμινικού οξέος, το οποίο περιέχουν πολλά τρόφιμα.

Η γλώσσα μας διαθέτει υποδοχείς που αντιδρούν στο γλουταμινικό οξύ, γεγονός που καθιστά τη γεύση umami διαφορετική από την αλμυρή.

Η γεύση Umami ξεχωρίζει για τρεις βασικές της ιδιότητες:

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη γλώσσα.
Διαρκεί περισσότερο από τις άλλες γεύσεις.
Παρέχει μια αίσθηση γευστικής πληρότητας.
Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα, πολλές από τις τροφές που καταναλώνεις είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ. Επομένως σε γεύση umami.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η γεύση umami προέρχεται κυρίως από ζωικά προϊόντα. Όπως το κρέας, τα αυγά και τα τυριά, πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ είναι και πολλές φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, οι ελιές, οι ώριμες και οι λιαστές ντομάτες.

Στη λίστα προστίθενται και φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, γλυκοπατάτες και καρότα. Καθώς και θαλασσινά όπως τόνος, σολομός και οστρακοειδή.

Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, σπόροι, βαλσαμικό ξύδι, καπνιστή πάπρικα, διατροφική μαγιά, σάλτσα σόγιας και πάστα miso (η απόλυτη εκπρόσωπος του umami). Είναι τροφές πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ.

Για να απολαύσεις αυτήν την ιδιαίτερη γεύση με «βάθος», όπως συχνά αναφέρουν οι σεφ, δεν αρκεί να δοκιμάσεις τα συστατικά αυτά μεμονωμένα. Η πολυπλοκότητά τους και ο συνδυασμός τους με άλλα υλικά διεγείρουν τους γευστικούς σου κάλυκες, προσφέροντάς σου την μοναδική εμπειρία του umami.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Γάλα σύκου: Ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης

Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…

1 ώρα ago

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin: Που θα φτάσει η τιμή του μέσα στο 2025;

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…

1 ώρα ago

Άγιο Όρος: Το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για τον καρκίνο

Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…

2 ώρες ago

Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι

Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…

8 ώρες ago

Αστυνομικός ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και παιδιών

Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…

9 ώρες ago

Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου;

Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…

10 ώρες ago