ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλύπτοντας την 5η γεύση: Umami, η μαγική γεύση – Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου;

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά»

Published by
Συντακτική Ομάδα

Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου! Απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου burger ή μια vegetarian μακαρονάδα, και προσπαθώντας να περιγράψεις αυτήν την απίθανη νοστιμιά, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο;

Αυτή η γεύση που μένει στο στόμα, προκαλεί την έκκριση σάλιου. Επίσης ενεργοποιεί τους γευστικούς σου κάλυκες είναι η 5η γεύση, γνωστή ως Umami (ουμάμι).

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά» και αποτελεί την 5η βασική γεύση μετά από το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Η γεύση αυτή επιστημονικά καθορίστηκε το 2000, όταν μελέτες αποκάλυψαν ότι οι γευστικοί μας κάλυκες αντιλαμβάνονται το umami μέσω του γλουταμινικού οξέος, το οποίο περιέχουν πολλά τρόφιμα.

Η γλώσσα μας διαθέτει υποδοχείς που αντιδρούν στο γλουταμινικό οξύ, γεγονός που καθιστά τη γεύση umami διαφορετική από την αλμυρή.

Η γεύση Umami ξεχωρίζει για τρεις βασικές της ιδιότητες:

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη γλώσσα.
Διαρκεί περισσότερο από τις άλλες γεύσεις.
Παρέχει μια αίσθηση γευστικής πληρότητας.
Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα, πολλές από τις τροφές που καταναλώνεις είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ. Επομένως σε γεύση umami.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η γεύση umami προέρχεται κυρίως από ζωικά προϊόντα. Όπως το κρέας, τα αυγά και τα τυριά, πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ είναι και πολλές φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, οι ελιές, οι ώριμες και οι λιαστές ντομάτες.

Στη λίστα προστίθενται και φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, γλυκοπατάτες και καρότα. Καθώς και θαλασσινά όπως τόνος, σολομός και οστρακοειδή.

Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, σπόροι, βαλσαμικό ξύδι, καπνιστή πάπρικα, διατροφική μαγιά, σάλτσα σόγιας και πάστα miso (η απόλυτη εκπρόσωπος του umami). Είναι τροφές πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ.

Για να απολαύσεις αυτήν την ιδιαίτερη γεύση με «βάθος», όπως συχνά αναφέρουν οι σεφ, δεν αρκεί να δοκιμάσεις τα συστατικά αυτά μεμονωμένα. Η πολυπλοκότητά τους και ο συνδυασμός τους με άλλα υλικά διεγείρουν τους γευστικούς σου κάλυκες, προσφέροντάς σου την μοναδική εμπειρία του umami.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Προσοχή: Ποιά είναι τα πιο τοξικά μπαχαρικά και βότανα;

Προσοχή: Ποιά είναι τα πιο τοξικά μπαχαρικά και βότανα; Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και βρίσκονται σε…

27 λεπτά ago

Τι σημαίνουν οι λέξεις «Αστερομάτα» και «τζιβαέρι» και από πού προέρχονται;

Τι σημαίνουν οι λέξεις «Αστερομάτα» και «τζιβαέρι» και από πού προέρχονται; Ένα λεκτικό κόσμημα που…

1 ώρα ago

OGE: Ο ράπερ στο πλευρό της Klavdia στην Eurovision – Όλη η αλήθεια για τον σύντροφό της

Πέρα από την εντυπωσιακή της παρουσία στη Eurovision με το «Αστερομάτα», η Klavdia έχει κερδίσει…

3 ώρες ago

Πρωθυπουργός και Μαρέβα: Στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους στην Ουάσινγκτον

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να…

3 ώρες ago

Προσοχή! Αυτές είναι οι πιο σύγχρονες απάτες που εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη

Στην ψηφιακή εποχή, και ειδικά με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, το smartphone έχει μετατραπεί…

4 ώρες ago