ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλύπτοντας την 5η γεύση: Umami, η μαγική γεύση – Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου;

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά»

Published by
Συντακτική Ομάδα

Πόσες φορές έχεις βιώσει μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σου! Απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου burger ή μια vegetarian μακαρονάδα, και προσπαθώντας να περιγράψεις αυτήν την απίθανη νοστιμιά, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο;

Αυτή η γεύση που μένει στο στόμα, προκαλεί την έκκριση σάλιου. Επίσης ενεργοποιεί τους γευστικούς σου κάλυκες είναι η 5η γεύση, γνωστή ως Umami (ουμάμι).

Η λέξη Umami στα Ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά» και αποτελεί την 5η βασική γεύση μετά από το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Η γεύση αυτή επιστημονικά καθορίστηκε το 2000, όταν μελέτες αποκάλυψαν ότι οι γευστικοί μας κάλυκες αντιλαμβάνονται το umami μέσω του γλουταμινικού οξέος, το οποίο περιέχουν πολλά τρόφιμα.

Η γλώσσα μας διαθέτει υποδοχείς που αντιδρούν στο γλουταμινικό οξύ, γεγονός που καθιστά τη γεύση umami διαφορετική από την αλμυρή.

Η γεύση Umami ξεχωρίζει για τρεις βασικές της ιδιότητες:

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη γλώσσα.
Διαρκεί περισσότερο από τις άλλες γεύσεις.
Παρέχει μια αίσθηση γευστικής πληρότητας.
Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα, πολλές από τις τροφές που καταναλώνεις είναι πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ. Επομένως σε γεύση umami.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η γεύση umami προέρχεται κυρίως από ζωικά προϊόντα. Όπως το κρέας, τα αυγά και τα τυριά, πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ είναι και πολλές φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, οι ελιές, οι ώριμες και οι λιαστές ντομάτες.

Στη λίστα προστίθενται και φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, γλυκοπατάτες και καρότα. Καθώς και θαλασσινά όπως τόνος, σολομός και οστρακοειδή.

Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, σπόροι, βαλσαμικό ξύδι, καπνιστή πάπρικα, διατροφική μαγιά, σάλτσα σόγιας και πάστα miso (η απόλυτη εκπρόσωπος του umami). Είναι τροφές πλούσιες σε γλουταμινικό οξύ.

Για να απολαύσεις αυτήν την ιδιαίτερη γεύση με «βάθος», όπως συχνά αναφέρουν οι σεφ, δεν αρκεί να δοκιμάσεις τα συστατικά αυτά μεμονωμένα. Η πολυπλοκότητά τους και ο συνδυασμός τους με άλλα υλικά διεγείρουν τους γευστικούς σου κάλυκες, προσφέροντάς σου την μοναδική εμπειρία του umami.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ζουμερό κοντοσούβλι φούρνου: Μια εύκολη συνταγή

Απολαύστε ένα ζουμερό και λαχταριστό κοντοσούβλι, ψημένο στο φούρνο του σπιτιού σας, με αυτόν τον…

9 λεπτά ago

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η 2α Απριλίου κάθε έτους έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό,…

23 λεπτά ago

Θανατηφόρο τροχαίο: 19χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα

Σε ένα τραγικό συμβάν, ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη…

30 λεπτά ago

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ: Η θρυλική καριέρα και η μάχη με την ασθένεια

Ο Βαλ Κίλμερ, ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, άφησε την τελευταία του…

36 λεπτά ago

«Θάμνος στο μπικίνι»: Η νέα τάση για την ευαίσθητη περιοχή που έγινε μόδα στους νέους

«Θάμνος στο μπικίνι»: Η νέα τάση για την ευαίσθητη περιοχή που έγινε viral και μόδα…

3 ώρες ago

Πότε και που παντρεύεται η Αμαλία Κωστοπούλου;

Πότε και που παντρεύεται η Αμαλία Κωστοπούλου; Η γνωριμία με τον Τζέικ Μέντγουελ και οι…

4 ώρες ago