Το αντίδωρο είναι ένα ευλογημένο κομμάτι ψωμιού που δίνεται στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας από τον ιερέα, μέσα στην εκκλησία. Η ονομασία του, “αντίδωρο”, εξηγείται από το γεγονός ότι προσφέρεται “αντί του Δώρου”. Δηλαδή αντί της Θείας Κοινωνίας, για όσους δεν έχουν κοινωνήσει.
Το αντίδωρο παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό και αλάτι, όπως και ο άρτος που χρησιμοποιείται για τη Θεία Ευχαριστία, αλλά δεν μεταβάλλεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Συνήθως, κόβεται από το πρόσφορο, το ψωμί που προσφέρεται στην αρχή της Λειτουργίας. Το αντίδωρο βρίσκεται στην εκκλησία. Και το φτιάχνει ο ιερέας ή κάποιος λαϊκός με την ευλογία του ιερέα.
Το αντίδωρο τρώγεται μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Δεν υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη λήψη του. Καθώς δίνεται σε όλους τους πιστούς, είτε έχουν κοινωνήσει είτε όχι. Ωστόσο, η Εκκλησία διδάσκει ότι ο κύριος σκοπός του χριστιανού είναι η ένωση με τον Χριστό μέσω της Θείας Κοινωνίας. Η οποία προϋποθέτει εξομολόγηση και άφεση αμαρτιών. Το αντίδωρο, λοιπόν, είναι μια ευλογία και μια ένδειξη αγάπης, αλλά δεν υποκαθιστά τη Θεία Κοινωνία για όσους είναι πνευματικά έτοιμοι να την λάβουν.
Σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Αυγούστου στη Δανία. Προκαλώντας την άμεση…
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025 με τον αγιασμό, ενώ οι…
Ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, Βαγγέλης Μάντζαρης, μίλησε στο Eurohoops και αποκάλυψε τους λόγους που τον οδήγησαν…
Η πορτοκαλόπιτα, ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά της ελληνικής κουζίνας, βρίσκει…
Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Μανχάταν αργά το απόγευμα, προκαλώντας αναστάτωση και φόβο…
Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Νάξο, όταν ξέσπασε φωτιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής…