Το αντίδωρο είναι ένα ευλογημένο κομμάτι ψωμιού που δίνεται στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας από τον ιερέα, μέσα στην εκκλησία. Η ονομασία του, “αντίδωρο”, εξηγείται από το γεγονός ότι προσφέρεται “αντί του Δώρου”. Δηλαδή αντί της Θείας Κοινωνίας, για όσους δεν έχουν κοινωνήσει.
Το αντίδωρο παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό και αλάτι, όπως και ο άρτος που χρησιμοποιείται για τη Θεία Ευχαριστία, αλλά δεν μεταβάλλεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Συνήθως, κόβεται από το πρόσφορο, το ψωμί που προσφέρεται στην αρχή της Λειτουργίας. Το αντίδωρο βρίσκεται στην εκκλησία. Και το φτιάχνει ο ιερέας ή κάποιος λαϊκός με την ευλογία του ιερέα.
Το αντίδωρο τρώγεται μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Δεν υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη λήψη του. Καθώς δίνεται σε όλους τους πιστούς, είτε έχουν κοινωνήσει είτε όχι. Ωστόσο, η Εκκλησία διδάσκει ότι ο κύριος σκοπός του χριστιανού είναι η ένωση με τον Χριστό μέσω της Θείας Κοινωνίας. Η οποία προϋποθέτει εξομολόγηση και άφεση αμαρτιών. Το αντίδωρο, λοιπόν, είναι μια ευλογία και μια ένδειξη αγάπης, αλλά δεν υποκαθιστά τη Θεία Κοινωνία για όσους είναι πνευματικά έτοιμοι να την λάβουν.
Οι ψυχές ζουν και μας βλέπουν; Τι συμβαίνει κατά τις πρώτες ημέρες και αμέσως μετά…
Τι ήταν η Ιωάννα πριν γίνει η γνωστή Τούνη; Όλα στη φόρα... Πως από τα…
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας θα ισχύσει κανονικά και φέτος. Η μετάβαση από τη…
Με ποιόν παντρεύτηκε η πρώην σύζυγος διάσημου ηθοποιού και έγινε κόμισσα; Το πολύκροτο διαζύγιο και…
Φαρμακοποιός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους παίρνουν βιταμίνη D... Όλα όσα πρέπει να…
Ποιοί και πως δηλητηρίασαν τον πρώην ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ βρίσκεται υπό…