Απίστευτο χαράτσι και στα δώρα γάμου με φορολόγηση στα χρηματικά ποσά… Παλιότερα, τα δώρα γάμου περιλάμβαναν σετ ποτηριών, πιάτα, κορνίζες και μαγειρικά σκεύη, που προσφέρονταν στους νεονύμφους για να τους βοηθήσουν να στήσουν το νέο τους σπίτι. Οι γαμήλιες λίστες εμφανίστηκαν σε καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, επίπλων και διακόσμησης ή σε πολυκαταστήματα. Σήμερα, ωστόσο, η παράδοση έχει αλλάξει, καθώς οι γάμοι συνοδεύονται συχνά από χρηματικά δώρα, με τη λίστα γάμου να περιορίζεται κυρίως στον αριθμό IBAN του ζευγαριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος δώρου (ή δωρεάς) υπόκειται σε φορολογία.
Έτσι, με την ευτυχία της γαμήλιας τελετής έρχονται και οι νομικές αιτήσεις για το ζευγάρι, καθώς τα χρηματικά δώρα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία, διότι υπόκεινται σε φόρο δωρεάς. Αυτό ισχύει τόσο για τις γαμήλιες λίστες και για τα χρήματα που δίνονται απευθείας, όπως σε φακελάκια που τοποθετούνται στην τσέπη του γαμπρού ή στην τσάντα της νύφης. Αν δεν δηλωθούν, ενδέχεται να προκύψουν νομικές συνέπειες, ενώ ο φόρος δωρεάς μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ανάλογα με τη σχέση του δωρητή με το ζευγάρι.
Ο υπολογισμός του φόρου δωρεάς γίνεται βάσει του ποσού του δώρου και της συγγενικής σχέσης του δωρητή με το ζευγάρι. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συγγενών που καθορίζουν τη φορολογική συντελεστή. Η κατηγορία Α περιλαμβάνει τους συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονείς και παιδιά, η κατηγορία Β καλύπτει τους δεύτερους βαθμού συγγενείς, όπως αδέλφια και ξαδέλφια, ενώ η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους συγγενείς, με τον αντίστοιχο φορολογικό συντελεστή να είναι πιο αυξημένος.
Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη των δώρων γάμου, μαζί με την υποχρέωση φορολόγησης των χρηματικών ποσών, έχει επιφέρει νέες προκλήσεις για τα ζευγάρια που προσπαθούν να γιορτάσουν την ημέρα τους χωρίς άγχη και επιπλέον.
Α΄ κατηγορία: Συντελεστής φόρου 10%.
Β΄ κατηγορία: Συντελεστής φόρου 20%.
Γ΄ κατηγορία: Συντελεστής φόρου 40%.
Τα παραδείγματά είναι χαρακτηριστικά. Έστω ότι ο πατέρας θα δώσει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ ως δώρο γάμου. Η φορολογία θα είναι 500 ευρώ (5.000 x 10%).
Εάν ο παππούς δώσει στο εγγόνι του το ίδιο ποσό, η φορολογία της δωρεάς θα είναι 5. 000 x 20% = 1.000 ευρώ. Και αν ένας μακρινός συγγενής δώσει 5.000 ευρώ, τότε η φορολογία της δωρεάς θα φτάσει σχεδόν στο μισό, δηλαδή 2.000 ευρώ (5.000 x 40%).
Τα δώρα γάμου ρυθμίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, σύμφωνα με τον Ν.2961/2001. Σύμφωνα με τον νόμο, φορολογούμενος είναι ο δωρεοδόχος… Αυτός δηλαδή που αποδέχεται τη δωρεά, που στην περίπτωση των γάμων είναι το ζευγάρι ή ο ένας από τους συζύγους. Έτσι, όταν το ζευγάρι αποδέχεται χρηματικά δώρα από τη λίστα γάμου… Είτε αυτά κατατίθενται σε τράπεζα είτε δίνονται σε μετρητά, είναι υποχρεωτικό να δηλώσει.
Στο άρθρο 56 του νόμου 4839/2021, ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει φόρους δωρεών για να είναι νόμιμη η αποδοχή του… Δώρου, καθώς τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δώρα γάμου θεωρούνται δωρεές χρημάτων.
Είναι κρίσιμο για τα νεαρά ζευγάρια να είναι ενημερωμένα σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα δώρα γάμου. Η συμβουλή ενός ειδικού φοροτεχνικού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την εξασφάλιση σωστής διαχείρισης των φορολογικών υποχρεώσεων τους.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ενδείξεις πως τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα είναι 8 με το θρίλερ να…
Το απαγορευμένο βίντεο με την Ειρήνη Παπαδοπούλου μέσα σε πιλοτήριο αεροπλάνου που οδήγησε στην απόλυση…
Χρυσή χρονιά το 2025 για 4 ζώδια που θα πλουτίσουν και ίσως είναι η κατάλληλη…
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…