ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε μπέικον;

Τι έδειξαν οι επιστημονικές έρευνες και πως μας επηρεάζει έστω και μια φέτα

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε μπέικον; Τι έδειξαν οι επιστημονικές έρευνες

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε μπέικον; Πολλές επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν το μπέικον καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και μέτρο, δεν συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο. Ωστόσο, η τακτική και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία μας.

Μια φέτα χοιρινού μπέικον περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και νατρίου, αλλά παράλληλα προσφέρει και πρωτεΐνες, όπως επίσης και ορισμένες απαραίτητες βιταμίνες. Η θρεπτική αξία του μπέικον εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει ο καταναλωτής, με σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα των διαφόρων συστατικών.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχονται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια τυπική φέτα μπέικον περιέχει συγκεκριμένες ποσότητες νατρίου και λίπους, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η τακτική υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι η ισορροπημένη διατροφή και η μέση κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως το μπέικον, μπορεί να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό. Αντίθετα, η συχνή και ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε επιβλαβή συστατικά.

Τι περιέχει μια φέτα μπέικον

110 θερμίδες
3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
10,4 γραμμάρια λίπους
3,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους
0 γραμμάρια υδατανθράκων
0 γραμμάρια ινών
210 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Χορηγούμενο

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε μπέικον

Η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD, εξήγησε στο Eatthis τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε μπέικον, βάσει των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων.

Ένα από τα βασικά συστατικά του μπέικον είναι ότι παρέχει εύκολα και γρήγορα μια καλή πρωτεΐνη στο γεύμα. Σύμφωνα με τη Best, «Μια μεσαίου πάχους φέτα μπέικον περιέχει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης», κάτι που το καθιστά έναν βολικό τρόπο για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Η προσθήκη μιας φέτας μπέικον, σε γεύματα σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μιας σαλάτας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί απλά προσθέτοντας ένα ή δύο κομμάτια μπέικον».

Βλαβερά συντηρητικά

Το μπέικον ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων, γεγονός που σημαίνει ότι περιέχει συχνά διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις ποσότητες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Χορηγούμενο

Για παράδειγμα, το φωσφορικό νάτριο, ένα από τα συνηθισμένα πρόσθετα στο μπέικον, έχει συνδεθεί με την επιτάχυνση της γήρανσης και πιθανά προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία. Ένα άλλο συστατικό που προστίθεται συχνά στο μπέικον και σε άλλα επεξεργασμένα κρέατα είναι το νιτρικό νάτριο, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Όσοι αγαπούν το μπέικον μπορούν να βρουν επιλογές χωρίς αυτά τα συντηρητικά, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες που αποφεύγουν. Βρείτε πάντα τη λίστα συστατικών για να χρησιμοποιήσετε μπέικον χωρίς πρόσθετα.

Νέα έρευνα: Ποια βιταμίνη ενισχύει την ανοσία κατά του καρκίνου

Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως το μπέικον, έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία όταν καταναλώνονται συχνά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών συνδέεται με 42% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 19% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης.

Χορηγούμενο

Σοκ: Ποιό είναι το θανατηφόρο φαγητό που σπέρνει τον καρκίνο;

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση είναι επικίνδυνη

«Για όσους έχουν υπέρταση, η τακτική κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι επικίνδυνη συνήθεια», λέει η Best. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγώντας σε κατακράτηση και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία».

Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο

Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, κατατάσσονται στην κατηγορία των καρκινογόνων της ομάδας 1, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέεται με πιθανή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, αν και αυτό επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Καλά, αλλά και κακά λιπαρά

Το μπέικον είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κάτι που του δίνει τη χαρακτηριστική του γεύση και υφή. Αλλά τι είδους λίπη περιέχει; Αποτελείται κυρίως από περίπου 50% μονοακόρεστα λίπη, 40% κορεσμένα λίπη και 10% πολυακόρεστα λίπη. Σύμφωνα με το The Nutrition Journal , όλα αυτά τα είδη λιπών μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη, αν και συχνά θεωρούνται ανθυγιεινά, δεν χρειάζονται επιβλαβή σε μικρές ποσότητες, καθώς τα συναντούμε κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Τα πολυακόρεστα λίπη, που βρίσκονται συνήθως στα ψάρια, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της χοληστερόλης. Παρόλο που η κατανάλωση κορεσμένων λιπών σε μικρές ποσότητες δεν είναι κακή, το γεγονός ότι το μπέικον περιέχει περίπου 40% κορεσμένα λίπη ανά μερίδα σημαίνει ότι πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο.

Οι βιταμίνες

Παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό, το μπέικον περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Β6 και… Β12, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές για αυτές τις βιταμίνες… Όπως τα πράσινα λαχανικά και το άπαχο κρέας, που είναι πιο υγιεινές επιλογές.

Γιατί ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; Τι έλεγε ο Ιπποκράτης;

Το υπερβολικό λίπος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην ισορροπία του εντέρου

Η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια ή το αβοκάντο… Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των λιπαρών οξέων στο σώμα μας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα λίπη αυξάνουν τον αριθμό των βακτηρίων που βλάπτουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου… Επηρεάζοντας έτσι σημαντικά την υγεία μας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button