ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Σοκ: Ποιό είναι το θανατηφόρο φαγητό που σπέρνει τον καρκίνο;

Θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ετησίως

Χορηγούμενο

Σοκ: Ποιό είναι το θανατηφόρο φαγητό που σπέρνει τον καρκίνο; Θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ετησίως

Σοκ: Ποιό είναι το θανατηφόρο φαγητό που σπέρνει τον καρκίνο; Η ταϊλανδέζικη κουζίνα φημίζεται για τις ιδιαίτερες γεύσεις της και έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μια συνταγή που, όπως έχει αποδειχθεί, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι τόσο επιβλαβές, που ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Το φαγητό αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ετησίως στην Ταϊλάνδη, γεγονός που το καθιστά μια σοβαρή απειλή για την υγεία. Ευτυχώς, δεν υπάρχει στα μενού των εστιατορίων που σερβίρουν ταϊλανδέζικη κουζίνα σε άλλες χώρες, αλλά παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ταϊλάνδης.

Χορηγούμενο

Συγκεκριμένα, το επικίνδυνο αυτό πιάτο καταναλώνεται κυρίως στην επαρχία… Khon Kaen και, ακόμα περισσότερο, στην περιοχή Isaan, μία από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας. Το φαγητό, γνωστό ως “koi pla”, αποτελείται από κιμά ωμού ψαριού αναμεμειγμένο με βότανα, μπαχαρικά και χυμό λεμονιού. Παρά τους κινδύνους του, παραμένει δημοφιλές και αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών Ταϊλανδών.

Το θανατηφόρο φαγητό, koi pla

Ίσως πιστεύετε ότι το ωμό ψάρι είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί θανατηφόρο καρκίνο του ήπατος στους ανθρώπους… Όμως ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Στην ουσία, οι παρασιτικοί πλατυσκώληκες – γνωστοί και ως ζωντανά ακάρεα – που ζουν στα ψάρια είναι αυτοί που ευθύνονται.

Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο

Χορηγούμενο

Τα παράσιτα αυτά είναι κοινά στα ψάρια γλυκού νερού στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, και η περιοχή Isaan παρουσιάζει την υψηλότερη καταγεγραμμένη συχνότητα χολαγγειοκαρκινώματος, δηλαδή καρκίνου των χοληφόρων οδών, παγκοσμίως, λόγω της κατανάλωσης ωμού ψαριού.

Δείτε στο βίντεο πως φτιάχνεται αυτό το θανατηφόρο φαγητό

Ο Δρ. Narong Khuntikeo, από την Ταϊλάνδη, αφιερώνει καθημερινά τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση αυτού του επικίνδυνου πιάτου… Καθώς έχασε και τους δύο γονείς του από καρκίνο του ήπατος μετά από κατανάλωσή του.

Καρκίνος: Προειδοποίηση σοκ για τρομακτική αύξηση κρουσμάτων

Χορηγούμενο

«Είναι ένα πολύ μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο χειρουργός ήπατος.

Συνέχισε: «Αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, επειδή πεθαίνουν αθόρυβα, όπως τα φύλλα που πέφτουν από ένα δέντρο».

Η ασθένεια που αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους τύπους καρκίνου… Ειδικά αν δεν γίνει έγκαιρη χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ. Khuntikeo, μαζί με μια ομάδα επιστημόνων, γιατρών και ανθρωπολόγων, έχει αφιερώσει χρόνια στην εξέταση κατοίκων της περιοχής Isaan για την παρουσία του επικίνδυνου παρασίτου. Με τη χρήση υπερηχογραφικών συσκευών και ειδικών κιτ για εξετάσεις ούρων, ο γιατρός ανακάλυψε ότι σε ορισμένες κοινότητες, το 80% των ανθρώπων είχε εκτεθεί στο θανατηφόρο παράσιτο.

Χορηγούμενο

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Παράλληλα με τις τοπικές αρχές υγείας, ο Δρ. Khuntikeo προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους του πιάτου koi pla, εισάγοντας επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία για να ενημερώσει τα παιδιά για τους κινδύνους της κατανάλωσης ωμών τροφίμων. Ωστόσο, όπως δήλωσε, έχει συναντήσει αντίσταση από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους… Οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Συνήθως μου λένε: «Ε και; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνεις», δήλωσε ο επαγγελματίας υγείας.

«Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την απάντηση» τόνισε.

Όσοι αντιδρούν στην αλλαγή, παρά τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα των ψαριών – η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξουδετέρωση του παρασίτου – αλλοιώνει πλήρως τη γεύση του πιάτου.

 


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button