Απίστευτα τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας Μια συνταγή που θα τρελάνει μικρούς και μεγάλους
Απολαύστε σπιτικά τυροπιτάκια με τραγανή σφολιάτα, φτιαγμένα με μια συνταγή απλή και προσιτή, που δεν απαιτεί ιδιαίτερες ζαχαροπλαστικές ικανότητες. Το μυστικό κρύβεται στην παρασκευή του φύλλου, όπου το παγωμένο βούτυρο και το κρύο νερό συνδυάζονται με το αλεύρι, δημιουργώντας στρώσεις που θα χαρίσουν την χαρακτηριστική τραγανή υφή.
Απίστευτα τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας
Υλικά για το Φύλλο Σφολιάτας:
500 ml παγωμένο νερό, κατευθείαν από το ψυγείο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
20 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο, παγωμένο
Υλικά για τη Γέμιση:
600 γρ. φέτα
100 γρ. ρικότα, μυζήθρα ή τυρί κρέμα (ή 700 γρ. μόνο φέτα)
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προσαρμόστε ανάλογα με την αλμυρότητα της φέτας)
Υλικά για το Στρώσιμο των Φύλλων:
250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για την Επικάλυψη:
2 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. λευκό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού νερό (παραλείψτε για πιο έντονο χρώμα)
Για μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζουμε τη δοσολογία των υλικών μας
Η εκτέλεση βήμα-βήμα
Η παρασκευή σπιτικής σφολιάτας, αν και απαιτεί λίγη υπομονή, ανταμείβει με ένα τραγανό και λαχταριστό αποτέλεσμα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε το δικό σας φύλλο σφολιάτας:
1. Ετοιμασία της ζύμης:
Σε ένα ευρύχωρο μπολ, αναμείξτε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι.
Πάρτε το παγωμένο βούτυρο και κόψτε το σε μικρά κομμάτια, είτε με το χέρι είτε με ένα μαχαίρι.
Τρίψτε το κομμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
Προσθέστε το παγωμένο νερό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Ζυμώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα καθαρό, ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε την με μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Άνοιγμα και στρώσιμο φύλλων:
Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας σας και βγάλτε τη ζύμη από το μπολ.
Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά, ίσα κομμάτια και πλάστε τα σε μπαλίτσες.
Ανοίξτε κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό φύλλο με τον πλάστη και σκεπάστε τα με μεμβράνη.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπολ για 10 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, ίσα να μαλακώσει.
Αλείψτε κάθε φύλλο με μια λεπτή στρώση λιωμένου βουτύρου.
Τοποθετήστε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με λίγο αλεύρι.
Κόψτε τις άκρες που εξέχουν και τις συγκεντρώστε σε μια μπάλα ζύμης, την οποία μπορείτε να ανοίξετε ξανά σε φύλλο.
Σκεπάστε τα φύλλα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να παγώσει το βούτυρο.
3. Τελικό άνοιγμα και κόψιμο:
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε ένα μεγάλο, λεπτό φύλλο.
Κόψτε τις άκρες του φύλλου και διπλώστε το σε φάκελο.
Βάλτε το φύλλο στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ανοίξτε το φύλλο ξανά και κόψτε το σε κομμάτια της επιθυμητής μορφής (π.χ. στρογγυλά για τυροπιτάκια).
4. Γέμιση και ψήσιμο:
Βγάλτε τη γέμιση από το ψυγείο και γεμίστε τα κομμάτια ζύμης.
Κλείστε τα κομμάτια ζύμης και πιέστε τις άκρες για να κολλήσουν.
Αλείψτε τα τυροπιτάκια με κρόκο αυγού και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 5-7 λεπτά και στη συνέχεια στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.
Κέικ μπανάνας με μαρμελάδα μήλου: Μια απολαυστική συνταγή
Μυστικά για επιτυχία:
Χρησιμοποιήστε παγωμένο νερό και παγωμένο βούτυρο.
Μην ζυμώσετε υπερβολικά τη ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για να γίνει πιο εύπλαστη.
Ψήστε τα τυροπιτάκια σε υψηλή θερμοκρασία για να φουσκώσουν και στη συνέχεια σε χαμηλότερη για να ψηθούν καλά.
Χορηγούμενο