EΛΛΑΔΑ

Απίστευτο πάρτι στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Κόλαφος η επιστολή παραίτησης της Γενικής Διευθύντριας!

Κόλαφος η επιστολή παραίτησης

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ατιμώρητα ότι η Μαρίζα Φουντοπούλου, Γενική Διευθύντρια μέχρι πρότινος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ήταν μια «εχθρός του συστήματος». Το αντίθετο.

Από τα σπλάχνα της σημερινής κυβέρνησης βγήκε, λένε όσοι τη γνωρίζουν και, χωρίς ωστόσο να μπλέξει ποτέ την υπηρεσιακή της ευθύνη με τα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε ευσυνείδητα τη δουλειά της. Φαίνεται, όμως, ότι πριν από λίγο καιρό με όσα έβλεπε, έφτασε στο «αμήν».

Κόλαφος η επιστολή παραίτησης

Η επιστολή παραίτησης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που η ίδια αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει, περιγράφει μια εικόνα ζόφου, μάλιστα, που ξεκινά από σοβαρά ζητήματα κακοδιοίκησης και εκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus, παράτυπες πληρωμές συμβούλων του Δ.Σ., αξιολογήσεις που δεν είναι σύμφωνες με τον ευρωπαϊκό οδηγό αξιολογήσεων, μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας στον τομέα των προμηθειών, μη ένταξη του ΙΚΥ στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Δημόσιου Τομέα, και άλλα. Γιατί το θέμα παρουσιάζει ειδικότερο ενδιαφέρον;

Επειδή το Ίδρυμα διαχειρίζεται περισσότερα από 60.000.000 € από το Erasmus και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από υποτροφίες. Αυτόχρημα, κάτι τέτοιο, επιβάλλει την ταχεία διερεύνηση των καταγγελιών, διότι καραδοκεί ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση του προγράμματος Erasmus, το οποίο αξιοποιούν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό.

Οι ‘περίεργες’ σχέσεις με ΙΕΚ

Το κερασάκι στην «αδιαφανή», όπως καταγγέλλεται, τούρτα βάζουν οι υποψίες που διατρέχουν τους διαδρόμους της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες, κρίσιμες αποφάσεις του Δ.Σ του ΙΚΥ «σκιάζονται» από τις προνομιακές σχέσεις εκπροσώπου ΙΕΚ με μέλη του συμβουλίου.

Έχει τη σημασία του, λένε στην εφημερίδα οι γνωρίζοντες, ότι η λαλίστατη σε θέματα προσωπικής της προβολής κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει ορκιστεί, κατά τα άλλα, να υπερασπίζεται, μάλιστα, τη Δημόσια Παιδεία, αποφεύγει αιδημόνως να απαντήσει σε ενοχλητικά ερωτήματα για το ΙΚΥ, που αφορούν:

  • Παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus.
  • Παράτυπες πληρωμές πέντε συμβούλων του Δ.Σ. του ιδρύματος από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Κοινοποίηση των ημερήσιων διατάξεων του Δ.Σ. και επεξεργασία των πρακτικών από μία από τις συμβασιούχους συμβούλους χωρίς κανέναν θεσμικό ρόλο. Με κίνδυνο την αμφισβήτηση της νομιμότητας των εν λόγω πρακτικών.
  • Ασύμβατες με τα ευρωπαϊκά οριζόμενα αξιολογήσεις των υποβληθέντων σχεδίων από αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων. Οι οποίοι ορίζονται από το Δ.Σ.
  • Μη σύννομες απολύσεις από τη Διοίκηση συμβασιούχων εργαζομένων στο Erasmus.
  • Συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας τήρησης πρακτικών.
  • Διοικητική και ποιοτική αδυναμία και υπαίτια παράλειψη του φορέα να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Δημόσιου Τομέα.
  • Ομιχλώδη διαδικασία στον τομέα των προμηθειών και αμφισβητούμενες χρηματοδοτήσεις «προβεβλημένων» ΙΕΚ.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν απαγορεύει στην κυρία Νίκη Κεραμέως να δώσει απαντήσεις. Ή μήπως όχι…

Related Articles

Back to top button