ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τι φτιάχνεται το πιο ακριβό τυρί του κόσμου- Γιατί η τιμή του αγγίζει τα 1.000€ το κιλό

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το τυρί pule αποτελεί ένα γαστρονομικό φαινόμενο, όχι μόνο για την ασυνήθιστη γεύση του, αλλά κυρίως για την απίστευτη τιμή του, που μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή αυτή το καθιστά με διαφορά το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο. Αυτό όμως που το κάνει τόσο μοναδικό δεν είναι απλώς η τιμή του, αλλά ο σπάνιος τρόπος παρασκευής του.

 

Τι είναι το τυρί pule;

Το pule παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα γαϊδούρας. Ένα είδος που προέρχεται από το Ειδικό Φυσικό Καταφύγιο Zasavica της Σερβίας. Σε αντίθεση με το γάλα αγελάδας, κατσίκας ή προβάτου, το γάλα γαϊδούρας είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθεί και να επεξεργαστεί, καθιστώντας την παραγωγή του τυριού μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Για την παραγωγή μόλις ενός κιλού pule, απαιτούνται περίπου 25 λίτρα γάλακτος.

Γιατί είναι τόσο ακριβό;

Η υπέρογκη τιμή του τυριού pule οφείλεται κυρίως στη σπανιότητα του γάλακτος και τη χειρωνακτική εργασία που απαιτείται. Κάθε γαϊδούρα παράγει μόνο 200-300 ml γάλακτος ανά άρμεγμα, μια διαδικασία που γίνεται με το χέρι, τρεις φορές την ημέρα. Η φάρμα στη Σερβία διατηρεί ένα μικρό κοπάδι περίπου 200 γαϊδουριών. Με αποτέλεσμα να παράγονται μόνο λίγα κιλά τυριού κάθε χρόνο. Επιπλέον, το γάλα γαϊδούρας έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που καθιστά την πήξη του ιδιαίτερα δύσκολη, επιβραδύνοντας τη διαδικασία παραγωγής.

Οφέλη για την υγεία

Πέρα από τη σπανιότητά του, το γάλα γαϊδούρας έχει ένα διατροφικό προφίλ παρόμοιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, καθιστώντας το εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με ευαισθησία σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η γεύση του τυριού είναι ήπια, ελαφρώς γλυκιά, με μια εύθρυπτη υφή που θυμίζει φέτα.

Εν κατακλείδι, το τυρί pule αποτελεί ένα σπάνιο προϊόν πολυτελείας, που απευθύνεται κυρίως σε λάτρεις της γαστρονομίας και συλλέκτες. Προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία που δικαιολογεί το υψηλό του κόστος.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Cheesecake με φρέσκα σύκα, ανθότυρο, μέλι και καρύδια

Με τη γλυκιά γεύση των φρέσκων σύκων και την κρεμώδη υφή του ανθότυρου, αυτό το…

3 λεπτά ago

Ποιος γιορτάζει αύριο, 2 Σεπτεμβρίου: Το σπάνιο όνομα που τιμάται

Σύμφωνα με το εορτολόγιο της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του…

30 λεπτά ago

Γιαννακόπουλος: Από τη θάλασσα του ΣΕΦ στέλνει μήνυμα στους «ερυθρόλευκους»

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έκανε μια βόλτα με το σκάφος του. Στη…

50 λεπτά ago

Προσοχή στα τρόφιμα: Αυτά είναι τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με την ποιότητα φρούτων, λαχανικών και οσπρίων που παράγονται και πωλούνται στην…

2 ώρες ago

Στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας ο Φώτης Ιωαννίδης – Η διάρκεια του συμβολαίου και η ρήτρα

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Φώτη Ιωαννίδη από τον Παναθηναϊκό. Ολοκληρώνοντας…

2 ώρες ago

Γιατί γιορτάζουμε τον Τίμιο Σταυρό: Η αποστολή της Αγίας Ελένης και το μεγάλο θαύμα

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, είναι…

2 ώρες ago