Αυτή η συνταγή για τσουρέκια υπόσχεται ένα αφράτο και γευστικό αποτέλεσμα με ελάχιστο ζύμωμα. Ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν την παραδοσιακή γεύση χωρίς την κουραστική διαδικασία.
Υλικά:
600 γρ. αλεύρι ειδικό για τσουρέκι, κοσκινισμένο για αφράτη υφή
1 κύβος φρέσκια μαγιά (25 γρ.) ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.), για να φουσκώσει σωστά η ζύμη
100 γρ. βούτυρο γάλακτος, για πλούσια γεύση
200 γρ. ζάχαρη, για γλυκιά γεύση
200 γρ. φρέσκο γάλα, για υγρασία και αφράτη υφή
50 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, για άρωμα
2 μεγάλα αυγά και 1 κρόκο, για πλούσια γεύση και χρώμα
2 κ.γ. μαχλέπι και 1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη, για παραδοσιακό άρωμα
1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα), για επιπλέον άρωμα
3 δάκρυα μαστίχα, για χαρακτηριστικό άρωμα
1 βανίλια, για γλυκό άρωμα
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά), για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ενεργοποίηση μαγιάς: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκια μαγιά, διαλύστε τη σε λίγο χλιαρό γάλα με μια κουταλιά ζάχαρη και αφήστε τη να αφρίσει για 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, ανακατέψτε την απευθείας με το αλεύρι.
Μείγμα υγρών υλικών: Αρχικά σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο με το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπημένα αυγά.
Μείγμα στερεών υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κάντε μια λακούβα στο κέντρο και ρίξτε τα υγρά υλικά και τη μαγιά.
Ανάμειξη και ξεκούραση: Κατόπιν ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι κολλώδης. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 3 ώρες, ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο για καλύτερο αποτέλεσμα.
Πλάσιμο:
Ωστόσο αφού φουσκώσει η ζύμη, λαδώστε τα χέρια σας και τον πάγκο εργασίας. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και κάθε κομμάτι σε τρία. Πλάστε τα κομμάτια σε φυτίλια και πλέξτε τα σε κοτσίδες.
Ψήσιμο: Έπειτα τοποθετήστε τα τσουρέκια σε λαδωμένα ταψιά ή φόρμες. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν για 1 ώρα και 15 λεπτά. Επιπλέον αλείψτε τα με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και ζάχαρη, και πασπαλίστε με αμύγδαλο (αν χρησιμοποιείτε). Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 λεπτά.
Μυστικά για επιτυχία:
Χρησιμοποιήστε αλεύρι για τσουρέκι.
Επίσης τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, ακόμα κι αν η ζύμη είναι κολλώδης.
Ακόμη, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει καλά.
Στη συνέχεια βάλτε ένα ταψί με βραστό νερό στο φούρνο κατά το ψήσιμο, για να γίνουν τα τσουρέκια γυαλιστερά.
Χορηγούμενο