Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Αρχαία Ελλάδα: Αλήθειες και μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι άγνωστες πτυχές της σημαντικής αυτής αθλητικής διοργάνωσης

Χορηγούμενο

Αρχαία Ελλάδα: Αλήθειες και μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Οι άγνωστες πτυχές της σημαντικής αυτής αθλητικής διοργάνωσης που κρατά τη δόξα και τη λάμψη της μέχρι και σήμερα…

Αρχαία Ελλάδα: Αλήθειες και μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ανά τακτά διαστήματα αναβιώνουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, που προκύπτουν είτε από ιστορικές συγχύσεις είτε από άγνοια.

Δείτε επίσης – Αρχαία Ελλάδα: Τα ξεκαρδιστικά ανέκδοτα των Αρχαίων Ελλήνων

Δείτε επίσης – Συγκλονιστικό: Το σουβλάκι και η μεγάλη ιστορία του από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Ο ιστότοπος Ancient Olympic Games έχει συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους της αρχαιότητας, οι οποίοι αφορούν σημαντικές πτυχές της διοργάνωσης.

Δείτε επίσης – Αρχαία Ελλάδα: Η αυτοϊκανοποίηση, το σεξ, ο γάμος και οι λεσβίες

Αλήθειες και μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  1. Ο μαραθώνιος ήταν αρχαίο ολυμπιακό άθλημα Ο μαραθώνιος, εμπνευσμένος από τη μάχη του Μαραθώνα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης έστειλε τον Φειδιππίδη στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη κατά των Περσών. Ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση χωρίς στάση, φώναξε “Νενικήκαμεν” και κατέρρευσε, πεθαίνοντας λίγο μετά. Με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ορισμένοι θεώρησαν λανθασμένα ότι ο μαραθώνιος ήταν αρχαίο αγώνισμα.
  2. Η λαμπαδηδρομία ήταν μέρος των αρχαίων Αγώνων Οι λαμπαδηδρομίες ήταν μέρος αθλητικών γιορτών, όπως τα Παναθήναια, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η λαμπαδηδρομία εισήχθη στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  3. Οι Ολυμπιακοί ήταν ανοιχτοί για όλους τους Έλληνες Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώνονταν στην Ολυμπία για τους… Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνοντας πλούσιους, φτωχούς και “βαρβάρους”. Ωστόσο, μόνο οι πολίτες των ελληνικών πόλεων-κρατών μπορούσαν να εισέλθουν στο στάδιο και να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν στα εξωαγωνιστικά δρώμενα.
  4. Οι αθλητές ήταν ερασιτέχνες Υπάρχει η αντίληψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές ήταν ερασιτέχνες που αγωνίζονταν μόνο για τη δόξα. Στην πραγματικότητα, ήταν επαγγελματίες που προπονούνταν ειδικά για τους Αγώνες και διαγωνίζονταν συχνά σε αθλητικές γιορτές για βραβεία.
  5. Το έπαθλο δεν ήταν τα χρήματα Οι αρχαίοι Ολυμπιονίκες λάμβαναν δύο είδη επάθλων. Το πρώτο ήταν το συμβολικό στεφάνι ελιάς από τους διοργανωτές. Το δεύτερο ήταν υλικό, προερχόμενο είτε από χορηγούς είτε από την πόλη καταγωγής τους… Και μπορούσε να περιλαμβάνει χρήματα ή δημόσια αξιώματα. Για παράδειγμα, η αρχαία Αθήνα το 600 π.Χ. έδινε… 550 δραχμές σε κάθε Ολυμπιονίκη, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την εποχή.
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button