Αστροναύτες: Διαστημικά ταξίδια και υγεία – Πώς επηρεάζεται η υγεία των αστροναυτών;

Προβλήματα του ανοσοποιητικού

Published by
Συντακτική Ομάδα

Μοριακές μεταβολές συμβαίνουν στο σώμα των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων. Ακόμη και σε σύντομες αποστολές σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Όπως αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσιεύσεων στα περιοδικά του ομίλου «Nature». Η συλλογή άρθρων υπό τον τίτλο «Space Omics and Medical Atlas» είναι η μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων για την αεροδιαστημική ιατρική και τη διαστημική βιολογία. Συνολικά, πάνω από 100 ερευνητικά ιδρύματα από 25 χώρες συνέβαλαν στη μελέτη των μοριακών, κυτταρικών. Φυσιολογικών και άλλων αλλαγών στο σώμα των αστροναυτών.

 

Ωστόσο μέχρι τώρα, οι επιπτώσεις των διαστημικών ταξιδιών στην υγεία μελετούνταν μέσω επαγγελματιών αστροναυτών. Που είχαν χρόνια εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι νέες μελέτες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις των σύντομων διαστημικών πτήσεων στους αστροναύτες-πολίτες, οι οποίοι έχουν ποικίλα ιστορικά υγείας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και λίγες ημέρες σε τροχιά μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αφυδάτωση και θολή σκέψη, αν και οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις επανέρχονται στο φυσιολογικό σύντομα μετά την επιστροφή στη Γη.

Αποστολή Inspiration4 της SpaceX το 2021

Επίσης μια από τις δημοσιεύσεις εξετάζει δεδομένα από την αποστολή Inspiration4 της SpaceX το 2021, όπου τέσσερις αστροναύτες-πολίτες (δύο άντρες και δύο γυναίκες ηλικίας 29-51 ετών) πέταξαν για τρεις ημέρες σε ύψος 590 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Υψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η σύντομη αποστολή προκάλεσε κάποιες από τις ίδιες αλλαγές που παρατηρούνται σε μεγαλύτερες αποστολές. Αλλά οι αλλαγές αυτές επανήλθαν στο φυσιολογικό στο 95% των περιπτώσεων λίγο μετά την επιστροφή.

Επιπλέον οι επιπτώσεις των σύντομων διαστημικών πτήσεων στην καρδιαγγειακή φυσιολογία και στη γνωστική απόδοση ήταν μέτριες και διέφεραν μεταξύ των ατόμων. Οι γνωστικές τους ικανότητες δεν επηρεάστηκαν σημαντικά, αν και η αξιολόγηση των δεδομένων επηρεάζεται από το μικρό μέγεθος του δείγματος και τον περιορισμένο χρόνο εκπαίδευσης του πληρώματος.

Επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε πέντε ηπείρους μελέτησαν τις επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων στους νεφρούς

Σε μια άλλη έρευνα, επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε πέντε ηπείρους μελέτησαν τις επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων στους νεφρούς και βρήκαν ότι η δομή και η λειτουργία τους αλλάζει. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι αστροναύτες αναπτύσσουν πέτρες στα νεφρά κατά τις διαστημικές αποστολές. Οι νέες έρευνες αποκάλυψαν ότι η έκθεση σε γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους νεφρούς.

Προβλήματα του ανοσοποιητικού

Επίσης μια τρίτη δημοσίευση εστιάζει στην επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών. Οι αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά, όπως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποφέρουν από προβλήματα του ανοσοποιητικού. Όπως λοιμώξεις, επανενεργοποίηση λανθανόντων ιών και ευαισθησία του δέρματος, ακόμα και σε σύντομες πτήσεις.

ΕΟι έρευνες περιλαμβάνουν δεδομένα από διάφορες αποστολές, όπως οι SpaceX Inspiration4, Polaris Dawn, Axiom, NASA Twins και αποστολές της JAXA. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων μπορεί να προωθήσει την αεροδιαστημική ιατρική, να βελτιώσει την παρακολούθηση της υγείας των αστροναυτών και να μειώσει τους κινδύνους για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τραμπ – Πούτιν: Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία για ειρήνη στην Ουκρανία

Μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία, που ξεπέρασε τις δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ…

2 δευτερόλεπτα ago

Μανιτάρια-«φάρμακα»: Ασπίδα ενάντια σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και εγκεφαλικά επεισόδια

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ορισμένα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική αιώνες, περιέχουν συστατικά με…

14 λεπτά ago

Νίκος Γαλανός: Το πραγματικό του όνομα, οι γάμοι και η σύντροφός του

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Σουπιωνάς και έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το…

42 λεπτά ago

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός, γνωστός και…

1 ώρα ago

Παναθηναϊκός AKTOR: Αυστηρές οδηγίες για τους φιλάθλους στο Άμπου Ντάμπι

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα ταξιδέψουν στο Άμπου Ντάμπι για το Final Four της…

1 ώρα ago

“Αστερομάτα”: Η Κλαυδία κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ μετά την επιτυχία στη Eurovision

Μετά την επιτυχημένη της παρουσία στη Eurovision, όπου κατέκτησε την 6η θέση, η Κλαυδία κυκλοφόρησε…

2 ώρες ago