Ασυγκράτητες οι Ελληνίδες 8 στις 10 γυναίκες απατούν τον σύντροφό τους Αποκαλύψεις σοκ σε νέα μεγάλη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου
Μια εκτεταμένη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2000 ζευγάρια έφερε στο φως ευρήματα που αμφισβητούν τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την απιστία στις ερωτικές σχέσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας σκιαγραφούν μια εικόνα όπου η απιστία δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικό προνόμιο του ανδρικού φύλου, καθώς αποκαλύπτουν ότι οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι έχουν απατήσει τον σύντροφό τους.
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής αυτής επιστημονικής έρευνας, Ελληνίδες που υπήρξαν άπιστες μοιράστηκαν τους λόγους που τις οδήγησαν στην αναζήτηση συναισθηματικής ή σωματικής οικειότητας εκτός της σταθερής τους σχέσης. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά, καθώς ανατρέπουν την κοινή πεποίθηση ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό των γυναικών που παραδέχθηκαν απιστία αγγίζει το 78% (δηλαδή 8 στις 10), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 84%. Η διαφορά, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ελάχιστη, υποδεικνύοντας μια σχεδόν ισότιμη κατανομή της απιστίας μεταξύ των δύο φύλων.
Ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επιχειρεί μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία αυτών των ευρημάτων, υποστηρίζοντας ότι η γυναικεία απιστία έχει βαθύτερες, ενδεχομένως και βιολογικές ρίζες. «Η άπιστη γυναίκα είναι μια Μαντάμ Μποβαρύ στη ρομαντική αλήθεια της, όταν η βιολογική αλήθεια της είναι πως γεννιέται άπιστη, για να φέρει στον κόσμο υγιείς απογόνους», εξηγεί ο Δρ Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με την άποψή του, η γυναίκα φέρει ένα είδος «προδιάθεσης» προς την απιστία, σαν μια φυσική κληρονομιά που εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς, ενώ ο άνδρας στρέφεται στην απιστία συχνότερα για κοινωνικούς λόγους, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να επιβεβαιώσει την αρρενωπότητά του. Ο Δρ Κωνσταντινίδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η φύση έχει προνοήσει ώστε η γυναίκα να έχει την ικανότητα να επιλέγει τον ιδανικό πατέρα – εραστή για την οικογένεια που επιθυμεί να δημιουργήσει.
Ραφανίδωσις: Πώς τιμωρούσαν την απιστία στην αρχαία Ελλάδα;
Σε προηγούμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου είχαν αναλυθεί οι δέκα βασικοί λόγοι που οδηγούν έναν άνδρα στην απιστία, εξετάζοντας βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους. Στη νέα αυτή μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον γυναικολόγο Στ. Χανδακά, τους χειρουργούς ουρολόγους Π. Δρέττα και Χ. Φλιάτουρα, καθώς και την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Χρ. Αντωνοπούλου, οι ειδικοί εστίασαν στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών της γυναικείας απιστίας. Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια και η συμμετοχή 2000 ζευγαριών επέτρεψε την αποτύπωση μιας πιο ισορροπημένης εικόνας της σεξουαλικής συμπεριφοράς και των δύο φύλων.
Απιστία: Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των απατημένων συντρόφων;
Από τα ευρήματα της έρευνας αναδύονται δέκα σημεία-κλειδιά που φωτίζουν τις πτυχές της γυναικείας απιστίας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη, η γυναίκα συχνά παίζει τον ρόλο του επιλογέα στη σεξουαλική επαφή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ Κωνσταντινίδης, η γυναίκα έχει την ικανότητα να ελέγχει τόσο τη δική της επιθυμία όσο και την επιθυμία του άνδρα με αξιοσημείωτη ευκολία. «Ας ξαναδούν οι άνδρες κυνηγοί πότε τους αποδέχτηκε η γυναίκα που κυνηγούσαν και θα καταλάβουν», τονίζει.
Τα ασυγκράτητα ζώδια που σίγουρα θα σε απατήσουν
Επιπλέον, ο Δρ Κωνσταντινίδης προχωρά σε μια συγκριτική ανάλυση του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου σε σχέση με τη σεξουαλικότητα, υποστηρίζοντας ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι, σε σύγκριση με τον γυναικείο, πιο «πρωτόγονος» όσον αφορά τις σεξουαλικές παρορμήσεις. Αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη φύση του ανδρικού πόθου, σε αντίθεση με τον πιο ελεγχόμενο πόθο της γυναίκας, ο οποίος συνδέεται στενότερα με την αναπαραγωγή και τη δημιουργία συναισθηματικής σύνδεσης. Υποστηρίζει ότι οι ανδρικές ορμόνες, τα ανδρογόνα, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με τρόπο που οδηγεί σε πιο παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ στις γυναίκες, η ισορροπία με τα οιστρογόνα, ορμόνες που σχετίζονται περισσότερο με την αναπαραγωγή και τη φροντίδα, οδηγεί σε μια πιο λογική και επιλεκτική προσέγγιση της σεξουαλικότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο της ωορρηξίας, την οποία ο Δρ. Κωνσταντινίδης περιγράφει ως μια φάση όπου η γυναίκα είναι βιολογικά προετοιμασμένη για απιστία. Σε αυτή τη φάση, η σύνδεση μεταξύ σεξ και αναπαραγωγής είναι ισχυρή, ωθώντας την γυναίκα στην αναζήτηση ενός συντρόφου που να πληροί διττό ρόλο: εραστή και πατέρα. Εάν ο υπάρχων σύντροφος δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, τότε η απιστία γίνεται μια πιθανή επιλογή, υποκινούμενη από μια φυσική ορμή.
Ένα ακόμα σημείο που τονίζεται είναι η αποφασιστικότητα της γυναίκας όταν επιλέγει να απομακρυνθεί από μια σχέση. Σε αντίθεση με τον άνδρα, ο οποίος συχνά είναι έτοιμος να επιστρέψει στην οικειότητα και την ασφάλεια της υπάρχουσας σχέσης, η γυναίκα, όταν αποφασίσει να φύγει, σπάνια επιστρέφει. Αυτή η απόφαση είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας μακράς και ώριμης σκέψης. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης επισημαίνει μάλιστα την αυξανόμενη τάση των γυναικών να στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους, ενώ οι άνδρες μπορεί να καταφεύγουν σε παράπονα για την αδικία της ζωής.
Η γυναικεία απιστία, σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντινίδη, δεν είναι ποτέ επιφανειακή, ακόμη κι αν τα εξωτερικά κίνητρα φαίνονται λανθασμένα. Είναι μια πράξη που χαρακτηρίζεται από στρατηγική σκέψη και βαθύτερους υπολογισμούς. Η γυναίκα, όπως υποστηρίζει, σκέφτεται κυρίως με τη λογική, γεγονός που εξηγεί την έντονη αντίδραση των ανδρών όταν ανακαλύπτουν την απιστία της συντρόφου τους. Η ανδρική αντίδραση, που συχνά οδηγεί σε οργή και επιθυμία εκδίκησης, έρχεται σε αντίθεση με την πιο ψύχραιμη και οριστική στάση της γυναίκας, η οποία συνήθως επιλέγει την αποχώρηση.
Η απιστία της γυναίκας ερμηνεύεται ως μια τιμωρία προς τον σύντροφο που δεν εκτίμησε την αξία της. Παραλληλίζοντας την γυναίκα με μυθικές μορφές όπως η Μήδεια, ο Δρ. Κωνσταντινίδης τονίζει τη «θεϊκή» φύση της γυναικείας υπόστασης και την τιμωρία που επιφυλάσσει σε όσους την υποτιμούν. Η πράξη της απιστίας φέρει ένα διπλό μήνυμα: μια τιμωρία για την αδιαφορία ή την κακή συμπεριφορά, αλλά και μια σιωπηρή πρόσκληση για επιστροφή, εφόσον ο σύντροφος μπορεί να είναι χρήσιμος σε άλλα, πιο πρακτικά ζητήματα.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι η γυναικεία απιστία γεννιέται από τη σεξουαλική ευφυΐα και τον ερωτισμό της γυναίκας, ενώ η ανδρική απιστία είναι συχνά μια «ορφανή» πράξη, υποκινούμενη από την ανάγκη επίδειξης και τον ανταγωνισμό με άλλους άνδρες. Η γυναικεία απιστία είναι συνήθως παθιασμένη και άμεση, ενώ η ανδρική αποτελεί συχνά μια φτωχή μίμηση της ματαιοδοξίας και της ζήλιας προς τους άλλους άνδρες.
Συνολικά, η ανάλυση του Δρ. Κωνσταντινίδη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γυναικεία απιστία είναι μια πράξη ανώτερης «ποιότητας» σε σύγκριση με την ανδρική. Ο άνδρας, παρά τις επανειλημμένες απιστίες του, συχνά αποκαλύπτεται, ενώ η γυναίκα ελέγχει την αποκάλυψη της απιστίας της, επιλέγοντας πότε και αν θα το κάνει, συχνά για να επιβάλει μια τιμωρία ή να σηματοδοτήσει το τέλος μιας σχέσης με μια αφοπλιστική φράση: «Υπάρχουν και καλύτεροι από σένα».
Ο Τραμπ θα χτυπήσει το Ιράν; Φόβοι για Παγκόσμιο Πόλεμο... Τι κρύβεται πίσω από την…
Coca Cola: Tο κρυφό νόημα στο λογότυπο και η σημασία του... Ποιό είναι το μήνυμα…
Demon Core Το άγνωστο θρίλερ με την τρίτη ατομική βόμβα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο…
Στο «σκαμνί» ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας για ελληνική σημαία που ύψωσε στο Σούλι... Κατηγορούμενος ύστερα από…
Ρομά λήστεψαν τη μητέρα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου... Παρίσταναν τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ και της έκλεψαν…
Μαρίνα Φασάκη: Ποιά είναι η νεαρή δασκάλα που έχει «τρελάνει» τη Μύκονο; Ο λόγος που…