Αυτή είναι η γνήσια συνταγή για το διάσημο New York cheesecake
Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα απολαυστικό κομμάτι cheesecake, ειδικά όταν πρόκειται για το κλασικό και λατρεμένο New York cheesecake. Αν θέλετε να δημιουργήσετε τη γνήσια εκδοχή του, η διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την απόλυτη συνταγή. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε!
Η γνήσια συνταγή για το διάσημο New York cheesecake
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την κρέμα cheesecake
- 500 γραμ. τυρί κρέμα
- 40 γραμ. βούτυρο μαλακό
- 200 γραμ. sour cream (ή γιαούρτι στραγγιστό πλήρες)
- 1 κ.σ κορν φλάουρ(10 γρ)
- 1 /2 κ.γ υγρή βανίλια (ή 1 κάψουλα)
- 1 /2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 120 γραμ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κρόκο αβγού
Για τη βάση με μπισκότα θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά
150 γραμ. μπισκότα digestive η πτι μπερ
50 γραμ. αλεσμένο καρύδι (προαιρετικά)
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
Προετοιμασία
Είναι κρίσιμο τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε, ιδιαίτερα το βούτυρο και το τυρί κρέμα. Αν για να χρησιμοποιήσετε sour cream αντί γιαούρτι, το τελικό αποτέλεσμα θα αποκτήσει εξαιρετική γεύση και υφή.
Βουτυρώστε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση, ιδανικά 20 εκατοστών. Αν χρησιμοποιείται φόρμα 22 εκατοστών, το cheesecake θα γίνει λίγο πιο χαμηλό. Το αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας. Στη συνέχεια, ντύστε τη φόρμα με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου, καθώς το ψήσιμο θα γίνει σε μπεν μαρί φούρνου.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα.
Για την προετοιμασία της βάσης μπισκότου
Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς για 2-3 λεπτά.
Θρυμματίστε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα καρύδια, ώστε να γίνουν κι αυτά σκόνη.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε τα θρυμματισμένα μπισκότα, τα καρύδια και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με υγρή άμμο.
Ρίξτε τη βάση στη φόρμα και πιέστε το με τα χέρια ή με ένα κουτάλι ώστε να σχηματίσετε μια επίπεδη, ομοιόμορφη. Αν θέλετε, μπορείτε να ανεβάσετε το μείγμα λίγο και στα πλαϊνά, δημιουργώντας ένα σχήμα που θυμίζει τάρτα.
Φανταστική και εύκολη συνταγή για μαλακά Cookies σοκολάτας
Για την Κρέμα
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι (ή προαιρετικά sour cream) και το μαλακωμένο βούτυρο.
Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε προσεκτικά τη sour cream με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή, ομοιόμορφη κρέμα χωρίς σβώλους. Αν τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου, θα ομογενοποιηθούν πολύ πιο εύκολα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντάς τα με έναν αβγοδάρτη. Είναι σημαντικό να περιμένουμε κάθε αυγό να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Αποφεύγουμε το έντονο ανακάτεμα για να μην παγιδευτείς αέρας στην κρέμα.
Όταν όλα τα υλικά έχουν αναμειχθεί καλά, ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότου και κουνάμε απαλά τη φόρμα για να ισιώσουμε την επιφάνεια.
Μανιάτικη τσουχτή: Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή με μακαρόνια και αυγά!
Ψήσιμο
Τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί γεμάτο με ζεστό νερό (μπεν μαρί), φροντίζοντας το νερό να φτάνει ως τη μέση της φόρμας. Τοποθετούμε το ταψί στη μέση σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά.
Αν το cheesecake ξεκινά να κουραίνει, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Κανονικά, δεν πρέπει να πάρει πολύ χρώμα, ενώ θα φουσκώσει ελαφρά.
Όταν είναι έτοιμο, η επιφάνεια θα είναι σταθερή, αλλά το εσωτερικό που “τρέμει” ελαφρώς αν κουνήσουμε τη φόρμα, σαν ζελέ.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake μέσα με την πόρτα μισάνοιχτη για 1 ώρα.
Ψύξη
Αφού βγάλουμε γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ώστε να σταθεροποιηθεί.
Συντήρηση
Στο ψυγείο: Διατηρείται φρέσκο για 3-4 ημέρες.
Στην κατάψυξη: Μπορεί να φυλαχθεί έως 3 μήνες, αρκεί να είναι καλά σκεπασμένο.
Σερβίρισμα
Το παραδοσιακό New York cheesecake σερβίρεται συνήθως σκέτο. Ωστόσο, μπορείτε να συνοδεύσετε με γλυκό βύσσινο, σάλτσα κόκκινων φρούτων ή την επικάλυψη της επιλογής σας για επιπλέον γεύση.
Συμβουλές για ένα τέλειο New York Cheesecake
Χωρίς βάση μπισκότου:
Εάν το προτιμάτε, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τη βάση μπισκότου. Στη Νέα Υόρκη, συχνά σερβίρουν το cheesecake σκέτο, χωρίς βάση.
Το μπεν μαρί είναι απαραίτητο:
Το ψήσιμο σε μπεν μαρί διασφαλίζει ότι η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα, αποφεύγοντας να “σκάσει” η επιφάνεια ή να καεί η κρέμα τυριού. Επιπλέον, βοηθά το γλυκό να ψηθεί σωστά και να αποκτήσει την τέλεια υφή.
Σωστή ψύξη:
Αφήστε το cheesecake να κρυώσει εντελώς πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.
Πριν το σερβίρισμα:
Για τέλειες φέτες, χρησιμοποιήστε μαχαίρι που έχετε βουτήξει σε ζεστό νερό και σκουπίσει. Επαναλάβετε τη διαδικασία πριν από κάθε κόψιμο.
Συρρίκνωση:
Όσο το cheesecake ψύχεται, μπορεί να συρρικνωθεί από τα τοιχώματα της φόρμας – αυτό είναι φυσιολογικό.
Τα 50 καλύτερα γλυκά του κόσμου: Δύο ελληνικά στην κορυφή της λίστας
Μυστικά για επιτυχία
Θερμοκρασία δωματίου:
τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα αναμείξετε σε διαφορετικές θερμοκρασίες, όπως παγωμένα αυγά με ζεστό τυρί, θα δημιουργηθούν σβώλοι και η κρέμα δεν θα είναι λεία.
Χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ:
Όταν ανακατεύετε τα υλικά, κρατήστε την ταχύτητα χαμηλή. Έτσι, θα αποφύγετε την εισχώρηση αέρα, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει φυσαλίδες και να σπάσει την επιφάνεια του γλυκού κατά το ψήσιμο.
Επένδυση φόρμας:
Βουτυρώστε καλά τη φόρμα και το αντικολλητικό χαρτί που δεν προεξέχει ελαφρώς από τα τοιχώματα. Αυτό θα αποτρέψει το γλυκό από το να κολλήσει και να σπάσει καθώς κρυώνει.
Υγρασία:
Η υγρασία στην τέλεια φούρνο είναι το κλειδί για την υφή. Το μπεν μαρί δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να αποφευχθεί τα σκασίματα στην επιφάνεια και να εξαλειφθούν φυσαλίδες στην κρέμα.
Υπομονή στο ψήσιμο:
Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου. Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, σβήστε το φούρνο και αφήστε το cheesecake μέσα με μισάνοιχτη την πόρτα. Αν και η επιφάνεια μπορεί να “τρέμει” ελαφρώς, αυτό είναι φυσιολογικό – χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί.
Αποφυγή ρωγμών στην επιφάνεια
Χτύπημα του μείγματος: Αν το μείγμα χτυπηθεί υπερβολικά δυνατά, θα παγώσει αέρα, ο οποίος θα βρει διέξοδο κατά το ψήσιμο και θα προκαλέσει ρωγμές.
Έλλειψη μπεν μαρί: Χωρίς υγρασία, η επιφάνεια του cheesecake είναι πιο ευάλωτη στα σκασίματα.
Κόλλημα στη φόρμα: Αν δεν χρησιμοποιείται αντικολλητικό χαρτί στα τοιχώματα, το cheesecake μπορεί να κολλήσει, και καθώς κρυώνει και συρρικνώνεται, η επιφάνεια του θα σπάσει.
Χρόνος σερβιρίσματος: Αφήστε το γλυκό να ξεκουραστείτε σε θερμοκρασία θερμοκρασίας για περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε να φτάσει την υπέροχη υφή και γεύση.
Χορηγούμενο