Μπακαλιάρος σκορδαλιά στην ελληνική παράδοση και τα μυστικά του – Σε ποιές εορτές και επετείους τρώμε αυτό το πιάτο και γιατί;
Μπακαλιάρος σκορδαλιά στην ελληνική παράδοση και τα μυστικά… Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τον μπακαλιάρο με γιορτινό τραπέζι, κυρίως κατά τις εθνικές επετείους της… 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή παρανόηση γύρω από το πότε ακριβώς καταναλώνουμε αυτό το ιδιαίτερο ψάρι, με αρκετούς να τονίζουν πως ο μπακαλιάρος πρέπει να γεμίζει τα τραπέζια μας αποκλειστικά την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Ας δούμε, όμως, ποια είναι η αλήθεια. Ο μπακαλιάρος καταναλώνεται παραδοσιακά σε συγκεκριμένες θρησκευτικές εορτές και επετείους, όπως: Στις 25 Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Κυριακή των Βαΐων, στις 24 Ιουνίου, εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, στις 6 Αυγούστου, κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου και στις 30 Νοεμβρίου, την ημέρα του Αγίου Ανδρέα.
Επίσης, καταναλώνεται όποτε επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Όσο για την 28η Οκτωβρίου, ο μπακαλιάρος καταναλώνεται κυρίως όταν η γιορτή πέφτει σε ημέρα νηστείας, όπως Τετάρτη ή Παρασκευή. Αν δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας που να περιορίζει το μενού, και μπορούμε να καταναλώσουμε οποιοδήποτε φαγητό επιθυμούμε. Ωστόσο, η συνήθεια του Μπακαλιάρου για αυτή την ημερομηνία έχει παραμείνει, κυρίως επειδή στο παρελθόν ήταν ένας εύκολος και διαθέσιμος τρόπος να καταναλώσουμε ψάρι. Ο παστός μπακαλιάρος ήταν φθηνός, εύκολος στη διατήρηση και διατίθετο όλο το χρόνο, σε εποχές που η έλλειψη ψυγείων καθιστούσε την αποθήκευση φρέσκων ψαριών δύσκολη έως αδύνατη.
Κροκέτες μπακαλιάρου: Φανταστική συνταγή για παιδιά!
Η ιστορία του μπακαλιάρου
Η ιστορία του μπακαλιάρου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όταν το ψάρι αυτό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι τον χαρακτηρίζουν «ψάρι του βουνού», και στην… Ισπανία, σε ειδικά καταστήματα που πωλούν μόνο αυτό το προϊόν, φέρνουν την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου». Στη Μεσόγειο, ο μπακαλιάρος, αν και αρχικά συνδέθηκε με την κουζίνα των φτωχών, αγαπήθηκε ιδιαίτερα και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Μπακαλιάρος: Το μυστικό που «κρύβει» η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το κουρκούτι
Ο μπακαλιάρος, διατηρούμενος παστωμένος με αλάτι, μπορεί να παραμείνει φρέσκος για μήνες… Χωρίς να χάνει τη γεύση του ή την πλούσια διατροφική του αξία. Σήμερα, ο μπακαλιάρος συνεχίζει να είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φαγητό, είτε σε σούπα, είτε ψητό… Και μπορεί επίσης κάλλιστα να πάρει τη θέση του πρώτου ή του κυρίως πιάτου στο τραπέζι μας.
Χορηγούμενο