Ηχηρό ‘χαστούκι’ στους Σκοπιανούς από τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ για την ενταξιακή πορεία της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Αναγκαία προϋπόθεση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Βόρεια Μακεδονία καλείται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της. Προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα, που ζει στη χώρα, ούτως ώστε η Βουλγαρία να άρει, κατόπιν, το βέτο της για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της με την Ε.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας. Στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί, θεωρώντας ότι το ποσοστό τους στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό της, Μπουγιάρ Οσμάνι, η Μπέρμποκ σημείωσε ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Προκειμένου να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβριο και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπορέσει η χώρα επιτέλους να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε και θα κρατήσει τον λόγο της. Το βήμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων», σημείωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. Τονίζοντας πως τόσο η χώρα της όσο και η Ενωση στηρίζουν πρόοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σημειώνεται πως, για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Την οποία, η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.
Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί σχεδόν δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Γεγονός, που έχει προκαλέσει, μάλιστα, τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης της Ε.Ε.
Η συμφωνία αυτή, πάντως, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE. Το οποίο έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
«Ήμουν νεκρή και είδα τον Θεό»... Συγκλονιστική μεταθανάτια μαρτυρία από επιστήμονα που πέθανε για έξι…
Η Τροχαία Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων κατά τη διάρκεια ελέγχου. Που πραγματοποιήθηκε σε…
Η 6η Απριλίου έχει θεσμοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού…
Ο βασιλιάς Κάρολος φιλοξένησε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο κάστρο του Γουίνδσορ. Προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους…
Αυτός είναι ο βουλευτής που συνελήφθη για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων μετά από έφοδο…
22χρονη καλλονή πήγε στα Επείγοντα με έναν πόνο στο πόδι και από ιατρικό λάθος της…